Ојачајте мишиће да бисте убрзали метаболизам

Agencije
Ојачајте мишиће да бисте убрзали метаболизам

Да би се метаболизам очувао на солидном нивоу, осим одговорајућег избора намирница, који пропише нутрициониста, требало би почети и с рекреацијом

Ограничени унос калорија није увијек гаранција да ћете смршати. У великој мјери утрошак енергије зависи и од брзине метаболизма. Он се од средине пете деценије успорава, па почињу да се гоје и они којима се апетит није повећао.

Да би се метаболизам очувао на солидном нивоу, осим одговорајућег избора намирница, који пропише нутрициониста, требало би почети и с рекреацијом. Она је нарочито значајна у ово доба године, јер се по правилу усљед лошијих временских прилика слабије крећемо. То значи да је и ризик за "набацивање" нових килограма знатно већи.

Осим тога, стручњаци за фитнес тврде да су јачање и изградња мишића веома важни за људе који желе да убрзају метаболизам. Наиме, тијело стално троши калорије, а метаболизам је у стању мировања бржи код људи са већом количином мишића. Мишићи сагоријевају много више калорија него масти, чак и у стању мировања.

Зато вам предлажемо пет ефикасних вјежби за јачање мишића цијелог тијела.

ИСКОРАК

Раскорачни став. Руке су поред тијела. Уз издисај клизите једним стопалом уназад, док савијате кољено ноге која је остала испред. Кољено савијате док наткољеница не заузме хоризонталан положај, али не смије да прелази линију прстију. Удах је на крају покрета, а са издисајем се вратите у почетни положај. Да би вјежба била тежа, подижите опружене руке да буду у равни са раменима док клизите ногом иза тијела. Вјежбу поновите 10-15 пута.

ПРЕГИБ ПОТКОЛЕНИЦЕ

Лезите са савијеним коленима, руке су опружене поред тијела, стопала су размакнута у ширини кукова и ставите их на картонске тањире. Подигните задњицу од пода ослањајући се на стопала. Задњица остаје високо подигнута током извођења вјежбе. Уз удах опружате потколенице, гурајте картонске тањир од себе, али не опружате кољена до краја. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вјежбу поновите 10-15 пута.

ОПРУЖАЊЕ ЛЕЂА

Лезите са рукама опруженим испред тијела, са длановима на картонским тањирима. Уз удах подигните главу, врат и грудни кош од подлоге повлачећи лактове и плоче назад тако да надлактице и подлактице буду под углом од 90 степени. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вјежбу поновите 10 пута.

ЖЕНСКИ СКЛЕК

Клекните на кољена, дланове поставите на неки лакоклизећи картон у ширини рамена. Уз удах савијајте лактове помјерајући картон у страну тако да надлактица и подлактица буду савијене под углом од 90 степени. Грудни кош приближавајте подлози без прегибања у доњем дијелу леђа. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вјежбу поновите 10 пута.

БОЧНИ ПРЕГИБИ

Сједите на под са савијеним кољенима, нагните се уназад, леђа су заобљена у доњем дијелу. Ставите једну шаку иза главе, а другу на парче картона са стране. Уз удах нагните труп бочно гурајући картон од себе. Уз издисај се вратите у почетни положај. Вјежбу поновите 15 пута на свакој страни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана