Од 16 до 90 година: Зашто је добро нордијско ходање

ГС
Foto: Илустрација

Прошле године, након првог таласа корона вируса, и закључавања, група тренера препознала је потребу људи да се мало више физички активирају, па су им препоручили нордијско ходање.

Која је разлика између нордијског и уобичајеног ходања?

Како изгледају тренинзи и ко све може да тренира?

"Нордијско ходање се спроводи са штаповима, помоћу којих се ангажује горњи део тела. Када ходамо, руке су слободне поред тела и немамо никакав отпор на руке. Када користимо штапове, ми ангажујемо руке, горњи део леђа, рамени појас и груди. Самим тим, када ангажујемо већу површину тела, односно више мишића, ви физиолошки ангажујете тело на једном вишем нивоу - пулс ради на вишем нивоу, плућа раде боље, и то је добро за цео организам", каже Драгољуб Милосављевић, из Школе за нордијско ходање.

Не постоје ограничења - најстарији члан има 90 година, најмлађи члан има 16. У школи, која креће сада од 25. септембра примају нових 120 нових нордијских ходача, који ће бити шеста генерација. Препоручено је да се хода измешу 30 и 45 минута дневно.

У Школи нордијског ходања људи се обучавају у техници кретања, прелазе се разне дистанце, одлази у природу и на излете али се обучавају и основама здравог живота - како правилно да дишу и друго.

И важно - постоји разлика између штапова за планинарење и штапова за нордијско ходање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана