Обратите пажњу на симптоме: Дјеца за коју се сумња да имају МИС-Ц хитно требају љекарску помоћ

ГС
Обратите пажњу на симптоме: Дјеца за коју се сумња да имају МИС-Ц хитно требају љекарску помоћ

Дјеца која имају упалу више система, односно МИС-Ц (мултисистемски упални синдром), забрињавајућу компликацију коронавируса, требају одмах потражити љекарску помоћ те ће вјероватно морати бити хоспитализирана, казали су стручњаци.

Симптоми нису као класични симптоми коронавируса и углавном могу укључивати бол у желуцу и повраћање, заједно с грозницом и можда осипом, рекли су стручњаци на састанку америчког Центра за контролу и превенцију болести.

Многа дјеца с новим синдромом имају и оштећења на срцу и потребно им је хитно лијечење. Вјерују да је овај синдром повезан с коронавирусом, иако су многа дјеца негативна на тестирањима и немају симптоме инфекције.

Такођер, казали су да се овај синдром развија од двије до шест седмица након инфекције Цовидом 19 и погађа дјецу која су претходно била потпуно здрава.

Центар за контролу и превенцију болести је прошле седмице издао упозорење да педијатри буду на опрезу.

"Ово је забрињавајући налаз, половина обољеле дјеце већ је имало абнормалности коронарних артерија. Свако дијете које има грозницу, болове у стомаку или симптоме попут осипа и коњунктивитиса треба одмах посјетити педијатра", рекао је педијатар Јамес Сцхнеидер.

'Алармантни' налази

Више од половине дјеце, од 33 која су у априлу и мају лијечена од МИС-Ц синдрома, развило је неку врсту срчане дисфункције.

Дјеца обично кажу како се осјећају грозно и да их све боли. Потом се јавља отицање разних дијелова тијела, посебно руку и ногу па чак и уста. Но највећа брига је упала срца, што је један од разлога што су љекари у почетку сматрали да се ради о Каwасакијевој болести.

Стручњаци су нагласили да родитељи одмах доведу своју дјецу, а крвни тестови могу показати има ли дијете МИС-Ц или не. Лијечење од овог синдрома је брзо и успјешно и већина дјеце иде кући након неколико дана проведених у болници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана