Нутриционисти открили: "Само један начин исхране је здрав послије 50. године"

ГС
Foto: Илустрација

Након 50. године све се мијења, метаболизам се успорава, тијело губи мишиће, коштана маса се прорјеђује, а кожа убрзано пропада.

Да би се сви ови процеси успорили, неопходна је промена јеловника и поштовање здравих навика.

Око педесете тијело годишње губи један или два одсто мишићне масе – кажу нутриционисти.

Особе које одувијек једу избалансиране оброке у каснијим годинама неће морати битније да мењају навике, али ће и они морати да уведу неке мање промјене.

Дневне енергетске потребе смањују се за 10 одсто између 51 године и 75 година, а након тога смањују се за још 10 одсто на сваких 10 година.

"С обзиром на то да су људи у овом периоду живота најчешће и физички мање активни, дневно им је потребно и 600 калорија мање", објашњава немачка нутриционисткиња Улрик Грохман, напомињући да ће особе треће животне доби које наставе да упражњавају исте прехрамбене навике с временом много добијати на тежини. Након 50. године потребно је смањити калоријски унос, али и увести више протеина у исхрану. Најбољи извор су пилетина, ћуретина и риба. Такође, јогурт и кисело млијеко је пожељно јести у већим количинама.

"Уместо бијелог хљеба, пожељно је јести онај од цијелих житарица, али треба ограничити унос и ове намирнице. Организму је потребна једнака количина витамина и минерала, због чега старије особе треба да једу храну богату хранљивим састојцима, што значи да би било пожељно повећати унос поврћа", закључује она, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана