Нутрициониста упозорава на пет митова о исхрани у које вјерујемо

ГС
Нутрициониста упозорава на пет митова о исхрани у које вјерујемо

Кад је ријеч о исхрани, често слушамо како кафа није добра за здравље, а угљени хидрати су оличење свега што је лоше...

Нутриционистица Паула Норис из Енглеске је одлучила да разбије, како је казала, најсмјешније и најбизарније митове о храни. Према њеним ријечима, постоји пет ствари које чује свакодневно, а жели да у њих престанемо да вјерујемо.

О којим митовима је ријеч?

МИТ 1: Прехрана без глутена је здравија

Током посљедњих неколико година пуно се говори о храни без глутена, али Паула тврди да осим ако немате дијагнозу целијакије, исхрана без глутена није добра за вас. Та врста исхране нам може ускратити пријеко потребна влакна и неке микронутријенте ако се оброци не припремају плански, додала је.

МИТ 2: Кокосово уље је здраво

На Инстраграму је Паула написала “Кокосово уље није здраво, доказано је да утиче на подизање цјелокупног холестерола и састоји се од 80 посто засићених масноћа”. Додала је да кокосово уље није опасно колико масноће из месних прерађевина, али би требало припазити у којој се количини користи.

МИТ 3: Угљени хидрати дебљају

Од кад знате за себе сигурно слушате како су угљени хидрати главни кривац за накупљање килограма и ако желите да останете мршави морате их избјегавати.

Нутриционистица сматра да није проблем у њима већ у нама који једемо више калорија него што их потрошимо. Све се може јести ако се пази на количину.

МИТ 4: Грицкалице су лоше

Чули сте сигурно да ово није здрава навика и да се мора избјегавати. Грицкање је добро ако одабрете праве намирнице попут куваног јајета или јабуке. Ако грицкате како бисте угасили глад, грчки јогурт је добар избор.

МИТ 5: Кафа није здрава

Ако сте некад чули или прочитали како је кафа лоша за опсег струка и зубе, размислите боље – наиме, ради се о напитку пуном антиоксиданса који штити од развоја многих болести.

Код особа које пате од неке врсте здравствених тегоба, поготово од високог притиска или неког облика кардиоваскуларних болести, савјетује се смањнење дневног уноса каве, али није непоходно потпуно избацивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана