Нутрициониста објаснио предности и мане најпопуларнијих дијета које гарантују брзи губитак килограма

ГС
Foto: Илустрација

Многи желе да скину пар килограма, али с толико дијета и планова исхране коју можете са изаберете, тешко је знати које најбоље функционишу и дају трајне резултате.

Дијете као што су повремени пост, медитеранска и кето дијета стекле су популарност протеклих година због својих резултата.

Корни Кардашијан и Џенифер Анистон су међу многим славним особама које се држе повременог поста, док су славне особе попут Ванесе Хуџенс одабрале кето дијету.

У разговору за Дејли Мејл нутриционист Ентони Орајли објаснио је да свака популарна дијета има предности и мане и да ниједна није чаробно или брзо рјешење.

"Кључно је спровести лично истраживање прије него што промијените исхрану. Прво одредите колики вам је калоријски унос потребан, а потом одаберите стил исхране према својим могућностима и жељама", изјавио је па пописао главне предности и недостатке популарних дијета.

Повремени пост

Повремени пост укључује унос свих калорија у одређеном раздобљу у дану и гладовање у остатку дана. Постоје различити приступи, а најпопуларнији је 16:8, у којем се 16 сати пости (дозвољени су вода, црна кафа и чај без шећера и млијека), док се 8 сати у дану може да једе. Концепт је да једете мање калорија јер имате ужи временски оквир умјесто да их конзумирате током читавог дана.

Популарни пост најпопуларнија је дијета на интернету, с 1.2 милиона просјечних мјесечних истраживања. Према нутриционисти, предности су то што доводи до губитка тежине, помаже да побољша отпорност на инсулин, смањује оксидативни стрес, стабилизује ниво шећера у крви и смањује ризик од можданог удара.

С друге стране, мане су што може да буде тешко дугорочно се придржавати ове дијете због ниске енергије, жудње и навика, а и неке студије су показале да се могу да појаве нуспојаве попут промјена расположења, затвора, дехидрације и смањене квалитете сна.

Медитеранска дијета

Ово дијета инспирирана је прехрамбеним навикама људи који живе у близини Средоземног мора, на примјер становника Грчке, Италије и Шпаније, који су међу најдуговјечнијим народима на свијету. План исхране обилује намирницама здравима за срце, попут поврћа, житарица, рибе, воћа, маслиновог уља и орашастих плодова.

Конзумација црвеног меса сведена је на минимум, а унос млијечних производа је умјерен и састоји се од висококвалитетних извора попут јогурта и сирева. Медитеранска дијета друга је најпопуларнија дијета на интернету, са 610.000 мјесечних претрага широм свијета.

Њене предности укључују губитак килограма, једноставност и доказе да поништава симптоме дијабетеса и кардиоваскуларних болести. Мањак је што нема јасне калоријске смјернице, а неке намирнице које укључује су скупе.

Палео дијета

Палео дијета или дијета пећинског човјека укључује једење меса, рибе, поврћа, воћа, орашастих плодова и сјеменки. Све житарице, млијечни производи, прерађена храна, махунарке и шећери се морају да избјегавају док се придржавате ове дијете.

Палео дијета је трећа најпопуларнија дијета, с 200 хиљда мјесечних глобалних претраживања.

Студије су показале да је учинковита у помагању људима да изгубе тежину, снизе крвни притисак и побољшају друге крвне маркере, али истовремено многи истраживачи истичу недостатак доказа о учинцима исхране на здравље и напомињу да је потребно провести више истраживања. Уз то, постоје упозорења да није препоручљиво искључивање цјеловитих житарица из исхране, за које се показало да штите од болести срца и дијабетеса.

Дијета месождера

Исхрана месождера сушта је супротност веганству, а са 126 хиљда мјесечних претраживања, смјестила се на четврто мјесто најпопуларнијих режима исхране.

Дијета потиче конзумацију искључиво производа животињског поријекла, као што су месо, сир, млијеко, животињске масти и јаја, док су житарице, поврће и воће забрањени.

Предности:

постоје докази да може да доведе до губитка тјелесне тежине

неки тврде да је добра у борби против упала, као и да спречава недостатак храниљивих ствари

Недостаци:

недостатак воћа и поврћа може да доведе до повећаног ризика од срчаних болести, рака и укупног ризика од смрти.

Sirtfood дијета

Захваљујући Аделе и Пипи Мидлетон, sirfood дијета посљедњих је година све популарнија. У њеном фокусу је храна с високим удјелом сиртуина, скупине протеина који се налазе у телу и регулирају метаболизам. Таква храна укључује црно вино, тамну чоколаду, орахе, рикулу, кафу и екстра девичанско маслиново уље. Има 52 хиљада претраживања мјесечно, што је чини петом најпопуларнијом дијетом на свијету.

Предност је што многе намирнице које дијета укључује садрже пуно корисних микронутријената и антиоксиданса. Недостаци су што је мало доказа да сиртфоод дијета води до губитка тежине или бољег здравља, као и то што је потребно следити строгу рутину.

Кето дијета

Кето дијета даје предност мастима, уз умјерену конзумацију протеина и врло мало угљених хидрата. Рангирана је као шеста најпопуларнија дијета с просјечних 44 хиљада претраживања на глобалном нивоу.

Осмишљена је за одржавање тијела у стању кетозе, у којем тијело ствара кетоне из масти које користи као енергију умјесто шећера из угљених хидрата. Постала је популарна захваљујући звијездама попут Ванесе Хадгенс и Леброна Џејмса.

Што се предности тиче, било је тврдњи да може да помогне у лијечењу рака, па чак и респираторних болести, као и да може да доведе до губитка тежине и снижавања шећера у крви код дијабетичара. С друге стране, неколико студија истиче да кето дијета није учинковита за мршављење, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана