Нови вирус корона мутира, има осам врста

ГС
Нови вирус корона мутира, има осам врста

Нови корона вирус мутира као и остали вируси и сада их има осам врста који круже планетом, тврде стручњаци, а добра вијест је да мутације нису смртоносне, рекао је Тревор Бедфорд, чији портал Неxт Страин прати геном вируса помоћу узорака из свих дијелова свијета.

Стручњаци секвенционишу геноме корона вируса и откривају врсте који су се појавиле откако је вирус прошле године први пут прешао са животиње на човјека на пијаци у кинеском граду Вухану.

Њихови радови, наводи се, "показују да вирус мигрира и дијели се у сличне, али нове подтипове", пише амерички магазин Ју-Ес-Еј тудеј, прењела је Хина.

"На питање мијења ли се вирус генетски, одговор је апсолутно да. Питање је да ли се догодила нека промјена која одређује смјер кретања болести или пренос или друге ствари које су важне за људе", каже епидемиолог са Харварда Марк Липсич.

Нови сојеви су тек незнатно промењени и нема разлике у смртности, истичу стручњаци.

"Уочена стопа мутирања (око двије мјесечно) су посве уобичајене за вирусе. Грип обично има исти број мутација, чак и нешто више", написао је Тревор Бедфорд на Твитеру.

И док досад дешифрирани геноми пружају информацију о томе како се његово ширење може зауставити и помаже ли томе одржавање размака међу људима, а све показује да помаже, они нису ништа више од скице, упозоравају научници.

Сагласни су да још много тога треба да буде откривено, али микроскопске промјене помажу да се утврде патогени пут кроз људску популацију.

"Епидемије се могу пратити. У стању смо готово у стварном времену да секвенционишемо геном да би утврдили који сојеви или родови циркулишу", рекао је Чарлс Чиу, професор инфектологије на Калифорнијском универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана