Нове посљедице ковида на васкуларни систем ?

Танјуг
Нове посљедице ковида на васкуларни систем ?

ЊУЈОРК - Листа мистериозних симптома повезаних са пост-ковидом је све већа, а најновија, досад непозната посљедица ове болести се појавила код пацијенткиње у Италији која је добила гангрену на руци, пренио је Њујорк пост.

Лист наводи да су доктори били приморани да јој ампутирају три прста након што је жена у априлу 2020. године добила ковид, а љекари су назвали случај “опасном манифестацијом” болести у најновијем извјештају објављеном у Европском журналу васкуларних и ендоваскуларне хирургије.

Научници су свијесни да ковид може да изазова хаос у васкуларном систему, иако још нису сигурни зашто.

Тренутно, многи љекари верују да су синдроми након прележаног ковида повезани са претераним имунолошким одговором, који “наређује” тијелу да нападне обољеле и здраве ћелије, у процесу који се зове цитокинска олуја.

Медицинари су открили још неке неочекиване посљедице ковида - прошле недјеље, истраживац лондонског Краљевског колеџа Тим Спектор је открио да један од пет пацијената доживљава неки од три симптома - осип коже, ране у устима или повећан језик, који се не јављају током болести.

Спектор је прошле недјеље рекао за УСА Тудеј да је “ковид језик” стање у којем језик пацијената необјашњиво отиче, је један од најређих симптома које је видио и погађа једног у 100 пацијената, према његовој процијени.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана