Нова истраживања показала: Ево које маске најбоље штите од вируса корона

BL Portal
Foto: CNET

Нова студија показала је које маске најбоље штите од вируса корона.

ФФП2 маске пружају веома висок степен заштите од инфекције под условом да се правилно носе, према студији Института Макс Планк у Гетингену објављеној у суботу.

“Ако се једна заражена и неинфицирана особа сретну у затвореном простору и на малој удаљености, шанса за преношење инфекције чак и након 20 минута је само један промил”, каже се у студији Макс Планк института за динамику и организацију у Гетингену.

Услов за тако висок степен заштите је правилно постављање маске, посебно подручја на врху носа која мора бити чврсто причвршћена, наводи се у студији објављеној у америчком научном часопису “Процедингс” Америчке академије науке (ПНАС).

Неправилан положај маске повећава ризик од инфекције на четири одсто.

Током експеримената, научници су тестирали различите аспекте попут величине капљица, динамике дисања као и различитих облика заштитне маске.

“Шанса за инфекцију у стварном животу је десет до сто пута мања, али смо створили најнеповољније услове када је у питању заштита”, рекао је Макс Планк, директор Института и један од руководилаца студије Еберхард Боденшац.

Насупрот томе, сусрет двоје људи без маске, од којих је један заражен, вјероватно ће се завршити инфекцијом здраве особе.

“У овом случају, највјероватније ће бити заражена здрава особа која стоји на удаљености од три метра од заражене особе и удише ваздух заражене особе неколико минута”, рекао је Боденшац.

Стога сматра да је ношење маски и даље веома добро средство у спречавању ширења корона вируса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана