Ноћне море у средњој животној доби - деменција у старости

Срна
Foto: Илустрација

БИРМИНГЕМ- Лоши снови или сноморице код средовјечних људи повезани су са већим ризиком од деменције, резултати су истраживања Центра за здравље људског мозга са Универзитета Бирмингема, пише "Дејли мејл".

Људи који често имају лоше снове у средњем животном добу имају више шанси да касније у животу развију деменцију.

Студија је утврдила да лоши снови могу постати учесталији неколико година или чак деценијама прије појаве проблема са размишљањем или меморијом.

И претходна студија са људима који болују од Паркинсонове болести истиче везу између сталних стресних снова и брже стопе пада когнитивних способности.

Доктор Абидеми Отаику из Центра за здравље људског мозга са Универзитета Бирмингема изјавио је да је први пут утврђено да сресни снови или ноћне море могу да се повежу са ризиком од деменције касније у животу и падом сазнајних способности међу здравим одраслим људима у општој популацији.

"Ово је веома важно јер постоји веома мали број индикатора ризика за деменцију који се могу идентификовати у средњим годинама", рекао је он.

Он је додао да ноћне море могу да буду користан начин идентификације појединаца који су у опасности од могуће деменције, чиме се могу развити стратегије да се успори напредовање болести.

Истраживање је утврдило да су људи у доби од 35 до 64 године, који су имали тешке снове на седмичној основи, били четири пута више у ризику од пада сазнајних способности у наредној деценији, а код старијих је била два пута повећана опасност од деменције.

Такође, ова веза је много јача код мушкараца него код жена.

Отаику је нагласио да су потребна додатна истраживања укључујући о томе да ли ноћне море међу омладином могу да се повежу са већим ризиком од деменције.

Такође, одређене назнаке се могу протумачити као корисне, односно колико се људи сјећају онога што су сањали и колико живописно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана