Њемачки истраживачи креирали модел вируса корона

ГС
Њемачки истраживачи креирали модел вируса корона

Вирус корона је нејасно видљив чак и под најбољим микроскопима.

 
Како би непријатељу дали лице, истраживачи користе моделе. Један од можда најтачнијих креирам је на Универзитету у Вирцбургу, пише њемачки н-тв.де.
 
Вирус корона, који дјелује на земаљско становништво више од пола године, невидљив је људском оку. Његов промјер одговара отприлике хиљадитом дијелу људске длаке. Истраживачи чак и помоћу електронских микроскопа могу направити само нејасне слике.
 
Стога се вирус корона одређује помоћу графика и илустрација. Илустрација америчке агенције за заштиту од епидемије ЦДЦ, сиви вирус с ужареним црвеним бодљицама на љусци, у међувремену се проширила широм свијета. Но, у стварности је нешто друкчији.
 
Тим који предводи Андреа Торн са Универзитета у Вирцбургу истраживао је структуре вируса САРС-ЦоВ-2 и употријебио их за састављање модела патогена који је до сада најближи његовом правом облику.
 
“Највише изненађује с моје тачке гледишта то што вирус није симетричан и округао, већ помало прилагодљив”, каже Тхорн за н-тв.де о резултату који су истраживачи објавили на посебној интернетској страници.
 
Тхорн је на почетку претпостављала да је САРС-ЦоВ-2 округао, као што је случај с многим другим вирусима, али се испоставило да је његова површина неправилна и како се стално мијења “попут мјехурића сапуна”.
 
Чланови истраживачког тима су га у интерној шали назвали “кромпир”.
 
Открили су такође да величина вируса може варирати, па су поједини патогени понекад мањи, понекад већи. Бодље нису правилно распоређене на површини, као што се до сада представљало, већ неправилно, насумично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана