Никотин као потенцијални лијек од вируса корона?

ГС
Никотин као потенцијални лијек од вируса корона?

ПАРИЗ - Француски научници планирају да тестирају никотинске фластере на пацијентима који имају вирус корона и здравственим радницима на “првој борбеној линији”, након што је студија показала да пушачи могу бити много мање изложени ризику од заразе вирусом.

Студија у великој париској болници сугерише да супстанце у дувану - можда никотин - потенцијално могу спречавати пацијенте који пуше да добију Ковид-19, пише Гардијан.

Клиничка испитивања никотинских фластера чекају одобрење француских здравствених власти. Научници су, ипак, инсистирали да не подстичу становништво на пушење, које носи друге потенцијално фаталне ризике по здравље и убија 50 одсто пушача.

Иако никотин можда може заштити оне који га конзумирају од вируса, пушачи који се заразе често развијају озбиљније симптоме због токсичног дејства дуванског дима на плућа, кажу они.

Тим у болници Пити-Салпетриер испитивао је 480 пацијената који су били позитивни на вирус, од којих је 350 хоспитализовано, док је остатак са мање озбиљним симптомима пуштен кући.

Утврђено је да је од оних који су примљени у болницу, чија је средња доб 65 година, само 4,4 одсто били пушачи. Међу онима који су пуштени кући, са просјечном старошћу од 44 године, пушило је 5,3 одсто.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана