Није само за пиће: Ракија чини чуда за косу

Nova.rs
Foto: Ilustwcija

Никад не бисте помислили да ракија може да буде прави бјути трик? И то је могуће јер се показало да поспјешује циркулацију, па је одлична за његу власи.

 

Тајна је у томе што ракија подстиче циркулацију, па ћете чим је нанесете на тјеме осјетити топлоту и пецкање.

Поступак наношења је веома једноставан: узмите мало ракије и нанесите је директно на кожу главе. Затим прстима умасирајте течност кружним покретима, тако да се распореди по цијелој глави. Затим главу нагните надоље (тако да вам коса виси преко кољена) и наставите на масирате још неколико минута. Врло брзо ћете осјетити како је кожа топла, а благ осјећај пецкања не треба да вас забрињава.

Поред тога што поспешује циркулацију, ракија је моћно средство за чишћење коже, а управо ово је потребно великој већини дјевојака данас. Наиме, због свакодневног коришћења хемијских паковања, балзама, крема, пјена, лакова, гелова, капи, силикона, спрејева, серума и којекаквих ампула, наша кожа главе често трпи. Све што ставите на косу задржава се ту чак и након прања, па се поре презасите и запуше. То може да буде лоше по раст косе и њен квалитет, а неријетко се деси и да појачано опада. Управо зато вам је с времена на вријеме потребно нешто што ће у потпуности да очисти кожу од свега што се на њој накупило – а ракија је најјефтиније и најздравије рјешење.

Ракија се наноси само на тјеме.

Дакле, не по целој коси и никако на крајеве. Само на кожу, којој ова количина ракије сигурно неће нашкодити. Заправо, наши стари су на овај начин лијечили и перут и свакако су имали здравију и бољу косу од нас. Уосталом, ако сте спремни да сваког мјесеца наносите хемикалије, попут фарбе и бланша на косу, зашто бисте се плашили да ће једна кашика природне ракије да вам нашкоди…

Увијек је комбинујте са уљем

Маслиново, кокосово, грожђано… Чак и сунцокретово, ако немате ништа друго код куће. То ће хидрирати кожу, а неће поништити дејство ракије на циркулацију. Уље затим распоредите и по дужини и по крајевима јер је тим дијеловима косе увијек потребно мало додатне хидратације.

Овај кућни третман немојте практиковати чешће од 1-2 недјељно како не бисте превише оптеретили кожу главе.

Третман коже главе ракијом намијењен је дјевојкама које желе да подстакну раст косе, било да она појачано опада или је једноставно превише танка. Међутим, уколико имате псоријазу или било који озбиљан проблем с кожом главе, никако не стављајте било какву кућну маску без разговора са дерматологом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана