Невјероватно откриће које може да спријечи слабљење вида

Г.С.
Невјероватно откриће које може да спријечи слабљење вида

Показало се да кратак бљесак црвеног свјетла ујутро побољшава вид, што потенцијално пружа једноставан и сигуран третман за одржавање вида док старимо.

У тестовима на 20 испитаника који су по три минута били изложени црвеном свјетлу од 670 нанометара између 8 и 9 ујутро, вид се побољшао за 17 одсто и трајао у просјеку недјељу дана. Код неких од волонтера побољшање је било чак 20 одсто.

Ова веза између црвеног свјетла дуге таласне дужине и побољшања вида поклапа се с оним што су научници видјели у претходним студијама на животињама, док се нова студија наставља се на сличну од прошле године.

“Коришћење једноставног ЛЕД уређаја једном недјељно пуни енергетски систем који је ослабио у станицама мрежњаче, попут поновног пуњења батерије, а јутарња изложеност апсолутно је кључна за постизање побољшања у опадању вида. Као што смо раније видјели код мува, митохондрије имају промјењиве обрасце рада и не реагују на исти начин на свјетло у поподневним сатима. Ова студија то потврђује”, каже неуролог Глен Џефри с Универзитетског колеџа у Лондону.

Кључне су митохондрије у оку које се често називају ћелијским електранама. Тим је већ знао да су ујутро пријемчивије па црвено свјетло пуни управо те органеле како би могле да произведу више енергије.

Фоторецептори у мрежњачи, гдје су митохондрије најгушће сакупљене, састоје се од чуњева (за управљање видом боја) и штапића (за прилагођавање слабом свјетлу).

Тим се усредсредио на чуњеве, процијењујући осјетљивост контраста боја након излагања црвеној свјетлости.

Накнадни тестови на шест испитаника, који су свакодневно користили третман црвеним свјетлом између 12 и 13 сати, нису резултирали било каквом промјеном вида – потврђујући да митохондрије не реагују толико на дубоко црвено свјетло на исти начин у каснијем дјелу дана.

“Митохондрије имају специфичну осјетљивост на светлост дуге таласне дужине која утиче на њихову ефикасност. Дуже таласне дужине у распону од 650 до 900 нанометара побољшавају перформансе митохондрија како би се повећала производња енергије”, додаје Џефри.

Смањење друштвених трошкова

Ћелије у људској мрежњачи почињу да старе након 40. године, а то је старење дјелом узроковано успоравањем напајања митохондрија. Како фоторецептори мрежњаче захтјевају више енергије, они такође имају тенденцију бржег старења.

Једноставан, нискоенергетски ЛЕД уређај коришћен у студији могао би да буде приступачан третман за вид који би људи могли брзо примјенити. Вјероватно је и сигурно за коришћење, будући да се инфрацрвено свјетло од 670 нанометара не разликује пуно од свјетла у природном окружењу.

Међутим, развој готовог уређаја за широку употребу потрајаће неко вријеме. Истраживачи ипак упозоравају да је ниво побољшања варирао међу испитаницима, чак и онима сличне доби. Будуће студије могле би поближе да размотре друге варијабле које би могле да утичу на резултате.

“Ова једноставна интервенција примјењена на популацијском нивоу значајно би утицала на квалитет живота како људи старе и вјероватно би резултирала смањеним друштвеним трошковима који произлазе из проблема повезаних са смањеним видом”, закључује Џефри

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана