Неподношљива глад вас буди усред ноћи: Ево шта може бити узрок

Срна
Неподношљива глад вас буди усред ноћи: Ево шта може бити узрок

Ако се будите гладни треба да размислите о неким навикама које имате током дана.

Легли сте у кревет и брзо утонули у сан, али онда вас је одједном пробудила јака глад.Наравно, тешко ћете заспати поновно осим ако не устанете и узмете неколико залогаја, али сви знамо да једење у касне сате или током ноћи није баш најздравији избор.

Зашто се уопште јавља глад, толико јака да нас пробуди. Стручњаци имају одговор.

Кажу да ниво глади, која је дијелом одређена циркадијарним ритмом, расте током дана и док је навече највиша, током ноћи пада. Зато, ако се будите гладни у ране јутарње сате треба да размислите о неким навикама које имате током дана и узроцима који су то подстакли, преноси Вечерњи лист.

Кристен Л. Кнутсон, неуронаучница каже да је та појава нормална и незабрињавајућа ако се догађа понекад, али ако је то често ово су неки могући разлози:

1. Не спавате довољно

 Недостатак сна и лоша рутина могу пореметити хормоне и то оне који регулишу апетит - лептин и грелин - што доводи до снажног осјећаја глади у погрешним сатима.

2. Под стресом сте

Може бити и да вас не буди стварни осјећај глади већ стрес који тијело трпи током дужег периода. У овом случају ријеч је о емоционалном једењу, а да бисте се тога ријешили прво треба да порадите на тјескоби, анксиозности и стресу који осјећате.

3. Синдром ноћног једења

Да, овај поремећај заиста постоји, а јавља се када људи узимају велик дио својих дневних калорија након вечере јер имају мало жеље за храном током дана. Они могу патити од поремећаја расположења који се погоршају навече, имају проблема са спавањем и вјерују да морају нешто да поједу да би поново заспали, преноси ХафПост.

Исто се догађа и када се људи ограничавају у храни током дана како би изгубили нежељене килограме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана