Немојте да се шокирате; Пет намирница разара бубреге, а већина људи их једе сваки дан

ГС
Немојте да се шокирате; Пет намирница разара бубреге, а већина људи их једе сваки дан

Правилна функција бубрега јако је важна за цjелокупно здравље нашег организма. Они имају кључну улогу у уклањању нечистоћа и вишка воде из тијела, а помажу и у одржавању равнотеже воде, соли и минерала у нашој крви.

Оно што је битно да се напомене јесте да су јако ефикасни у подjели и организацији посла – ако један бубрег или неки његов дио не може добро да обавља своју функцију из било којег разлога, остатак тог истог бубрега или онај други врло ефикасно преузимају његов посао.

На тај начин важни физиолошки параметри као што су крвни притисак и крвни волумен остају у нормали, а из тела се и даље ефикасно избацују отпадне ствари. Но, ипак, за њихов правилан рад, битна је и исхрана.

Виршле, саламе, кобасице и сланина намирнице су богате натријумом, а он у прекомерној количини може да повећа крвни притисак и оптерети рад бубрега.

Чак 103 калорије унећете у свој организам ако уз јело поједете само једну кашику мајонеза, показују истраживања. Мајонез је једна од намирница која је изузетно богата засићеним мастима. Радије изаберите безмасни или нискокалорични мајонез који не садржи превише натријума и шећера. Штавише, најбоље би било када бисте је у потпуности заменили здравим грчким јогуртом.

Осим што сокови садрже високу количину шећера, њихова храњива вредност је скоро никаква. Штавише, напици препуни шећера могу да вам дају вишак калорија, а самим тим и вишак килограма. Научна истраживања су показала да је конзумација газираних пића повезана са појавом остеопорозе, болести бубрега и проблемима са зубима.

Живот каквим данас живимо често не оставља превише времена за уживање у припреми јела па се езбог тога све чешће одлучујемо на готову, смрзнуту храну. Ипак, смрзнута јела доприносе развоју дијабетеса типа 2, доказала су бројна истраживања. Ако их већ купујете, пазите свакако да су она са смањеним удјелом натријума.

Помфрит сигурно важи као једна од најнездравијих намирница, а осим што садржи велик број калорија, садрже и велик број калијума, који никако није добар за здравље ваших бубрега.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана