Неки дијелови коже су повољнији за ширење меланома

Agencije
Неки дијелови коже су повољнији за ширење меланома

Резултати шестомјесечне клиничке студије упозоравају да малигни меланом који се развија на кожном подручју изнад врата има већу шансу за ширење и изван коже, у односу на онај који се развија испод врата.

Студија, чији резултати су представљени на 28. Конгресу ЕАДВ-а у Мадриду, почетком овог мјесеца, анализирала је податке 45 новодијагнстификованих пацијената са меланомом који су били испитивани у периоду од шест мјесеци.

Они су били подијељени у двије групе: са меланомом изнад врата и испод врата.

Истраживачи су имали за циљ да открију код којих типова меланома је већа вјероватноћа да ће метастазирати (ширити се) у погледу локације на тијелу.

Извршена је компјутерска томографија (ЦТ) како би се утврдило постојање и ширење рака, а резултати су показали да од 37 обољелих од меланома лоцираног испод врата, ниједан није имао удаљене метастазе. У овој групи само је један имао патохистолошки позитивне лимфне чворове (2,7 посто). Од осам болесника са меланомима изнад врата, два су имала патохистолошки позитивне лимфне чворове и удаљене метастазе (25 одсто).

Иако је знатно више пацијената имало меланом испод врата у фази узнапредовале болести, ниједан од њих није имао удаљене метастазе у којима се меланом проширио на друге удаљене дијелове тела.

Студија је исто тако показала да меланом изнад врата има већу шансу да се шири изван коже у односу на меланом испод врата.

Не само да је меланом најопаснији облик рака коже, већ постаје и прогресивно чешћи, посебно у млађој популацији. И док се друга два главна облика карцинома коже, карцином базалних ћелија и карцином плочастих ћелија, ријетко шире са спољашње површине коже, способност меланома да метастазира чини га најсмртоноснијим злоћудним обољењем коже и тада постаје све тежи за лијечење.

Истраживачи наводе да је, иако остаје дуг пут да се потпуно искорени ова врста рака или да пацијенти буду потпуно излијечени, ово истраживање велики корак напријед у пружању увида у ову врсту рака.

"Веће разумијевање о тим локацијама може да помогне у одређивању и управљању терапијским процесима пацијената", објаснио је водећи истраживач Мохамед ал Абадие.

Кожа је највећи орган човека и директно је изложена спољашњим утицајима. Да би се боље заштитила, акценат треба да буде на превенцији обољења. Добра вијест је да се већина карцинома коже може избећи пратећи смјернице љекара, а посебно треба обратити пажњу на коришћење крема за сунчање, шешира и наочара током врелих љетњих дана. Ипак, најважније од свега је редован преглед коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана