Навике за добро расположење и продуктиван сваки дан

ГС
Навике за добро расположење и продуктиван сваки дан

Како се ујутро пробудимо такав ће нам бити цијели дан, а ако не желите да вам дани пролазе у лошем и негативном расположењу, онда пробајте усвојити ове рутине.

Да бисте започели дан како треба, морате стећи добре навике. Иако се неки ритуали можда чине тешкима за усвајање, у коначници ће вам доказано помоћи да се осјећате боље.

Пробудите се раније

У анкети од 20 руководитеља коју наводи Лаура Вандеркам, стручњакиња за управљање временом и ауторица књиге ‘Шта раде најуспјешнији људи прије доручка’, 90 посто њих је рекло да се радним даном буде прије 6 сати. На примјер, извршни директор PepsiCoa Indra Nooyi буди се у 4 и у канцеларији је најкасније до 7. Управитељ Диснеyа Боб Игер устаје у 4:30 да чита. Извршни директор Twittera Jack Dorsey излази у 5:30 на трчање. Јутра су најпродуктивнија доба дана и таква би требала бити, стога се држите тога, пише Индепендент.

Започните дан вјежбом

Постоје надљуди који жуде за тим тренингом прије изласка сунца, но за све остале буђење у цик зоре да би се ознојили и мучили вјероватно не звучи идеално. Ипак, јутро је вјероватно идеално вријеме за вјежбање. Размислите о томе на сљедећи начин: ако неки од најзапосленијих људи на свијету могу наћи времена за вјежбање, можете и ви. На примјер, извршна директорица Џероџа Урсула Бурнс заказује сатницу личног тренинга у 6 сати два пута седмично. Бивши амерички предсједник Барацк Обама сваки дан започиње с тренингом снаге и кардио тренинга, док извршни директор Тњиттера Јацк Дорсеy ради три понављања седмоминутног тренинга, пише Бусинесс Инсидер.

Поједите пристојан доручак

Прескочите житарице и припремите си доручак с протеинима. Боље је започети дан с јајима него са шећером који ће убрзо пасти и донијети вам осјећај умора. Сви су заузети. Можда вам се чини тешко пронаћи времена за кухање цијелог оброка ујутро, али с тиме ћете добити више енергије и времена послије.

Прво се ријешите најважнијих задатака

Тихи јутарњи сати могу бити идеално вријеме за фокусирање на важан радни пројект без прекида. Штавише, то је идеално раздобље у дану прије него вам пажњу одвуку други – дјеца, запосленици, шефови. Вандеркам користи примјер пословног стратега који је током дана имао толико нових састанака и непрестаних прекида да је осјећао да не може ништа стићи. Почео је размишљати о раним јутарњим сатима као о пројекту, и потом је одабрао задатак који ће рјешавати свако јутро. Нико га није ометао у 6:30 ујутро. Напокон се могао концентрирати.

Истуширајте се

Према бројним студијама, јутарње туширање – али с млаком водом, доиста ће ваше тијело довести у стање приправности за дан. Осим што ћете се осјећати свјеже, туширањем одмах након устајања уштедјет ћете вријеме које бисте накнадно утрошили на његу, јер ћете се одмах обући, нашминкати, итд.

Сексајте се – или једноставно разговарајте с партнером

Навече је вјероватније да ћете се уморити од дневних активности. Због тога се многи успјешни људи ујутро повезују с партнером. Осим тога, Вандеркам се пита, шта може бити боље од секса пред зору који ће вас енергизирати за тај дан?  Чак и ако нису расположени за секс ујутро, многи парови користе ране сате за разговор. На примјер, директор БлацкРоцка и његова супруга свако јутро путују из предграђа у New Yорк. Путовање од сат времена користе за разговоре о животу, финанцијама, пописима обавеза у кућанству и плановима за седмицу.

Уживајте у тишини

Живот може бити хаотичан. Често је тешко пронаћи слободне тренутке у свом заузетом распореду. Ако увијек јурите уоколо ујутро, тешко је замислити да можете одвојити вријеме за миран тренутак. Али такав одмор није губљење времена. Покушајте резервирати неколико минута за тихо размишљање на почетку сваког дана, преноси 24 sata.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана