Наука потврдила још једну неједнакост између богатих и сиромашних

Спутњик
Наука потврдила још једну неједнакост између богатих и сиромашних

Нејднакост између богатих и сиромашних није “само” у новцу. У једном есеју који је објављен у стручном магазину “Plos Biology” наводи се да микробиоми у нашим телима, неопходни за наше здравље и дуговечност, нису једнаки.

У том тексту се додаје да приступ здравим микробима повезан са социјалним и економским неједнакостима.

Тим који предводи Сузан Ишак, доцент са Универзитета у Мејну и стручњак за животињске микробиоме, описује примјере осетљивости људског микробиома на разлике у здравственој заштити, исхрани и безбједним еколошким стандардима. Та “неједнакост микробиома”, како је есеј назвао, поставља питање да ли здрав микробиом треба да буде “право” или “законска обавеза” да владе истрају у име људи да држе надзор над њиховим здрављем.

“Исхрана и ваш животни стил могу да имају драматичне утицаје на микробе цријева”, рекла је Ишак, преноси Спутник.

“Ако чак немате приступ квалитетној исхрани, можда ћете трпети посљедице да немате те корисне микробе”, додала је она.

“Празнине” у здрављу микроба могу да се појаве и прије него што се особа роди, јер се неки од најважнијих микроба подстичу у материци и на њих утиче мајчин приступ здравој храни као и ниво стреса који се може појачати економским неједнакостима, преноси Спутник.

Доступност породиљског одсуства или социјална подршка такође утичу на количину времена које нове мајке могу да посвете дојењу својих беба - што је критични фактор у успостављању здравог микробиома.

Према истраживању, популација која има приступ квалитетној исхрани имаће боље резултате на физичком и менталном здрављу од оних која то не чине, а то се одражава на микробном нивоу цријева. На микробе утиче и мјесто у ком живимо и на којем радимо, близину зелених површина, загађење..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана