Научници открили колико дуго бустер доза штити од Омикрона

ГС
Научници открили колико дуго бустер доза штити од Омикрона

ЛОНДОН - Омикрон варијанта вируса САРС-ЦоВ-2 појавила се релативно недавно, почетком новембра.

Први познати случај инфекције варијантом службеног назива Б.1.1.529 забиљежен је 9. новембра. Од тада се проширила свијетом и постала доминантна у многим земљама.

Врло брзо показало се да јој бројне мутације омогућују да пробија имунитет стечен вакцинацијом и преболијевањем инфекција старијим варијантама. Но, испитивања су показала да трећа доза вакцине против изворног, вуханског соја вируса пружа солидну заштиту од инфекције, а посебно од симптоматске болести, хоспитализације и смрти.

Но, како је познато да ниво протутијела с временом падају, наметнуло се питање колико дуго и колико добро постојеће вакцине штите од Омикрона, пише Индекс.

Први озбиљан одговор на ово питање понудило је ново истраживање проведено у Великој Британији у којој је Омикрон прилично брзо истиснуо делту - већ око средине децембра 2021. постао је доминантан у Енглеској.

Према извјештају које је у петак објавио Здравствена агенција Велике Британије , заштита од заразе након вакцинације трећом дозом могла би трајати мање од шест мјесеци. Но, чини се да је заштита од тешких облика болести трајнија.

Истраживање је показало да трећа доза Пфизерове вакцине двије седмице након вакцинисања  пружа заштиту од заразе Омикроном од око 70%. Но, та заштита релативно брзо пада тако да је након три мјесеца око 50%. У другој анализи научници су процијенили да би она након четири мјесеца могла пасти на свега 40%.

Нивои противтијела падају након вакцинације о којој год да је вакцини ријеч. Међутим, противтијела се почињу поновно стварати када организам дође у контакт с вирусом, а такође, она нису једина заштита од вируса.

Заштита од тешке болести је трајнија

Британска студија показала је да бустер нуди снажнију заштиту од тешких болести него од инфекције. Конкретно, истраживачи су открили да је двије седмице након треће дозе Фајзера заштита од хоспитализације већа од 95% те да остаје на око 80% чак и након четири мјесеца.

Ради поређења, након двије дозе било које вакцине заштита од тешке болести након шест мјесеци опада на 40%. Налази се вјероватно односе и на Модернина мРНА вакцине јер оне функционишу на истом принципу и пружа сличну заштиту као Фајзерово од других сојева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана