Научници открили како зауставити старење мишића

Индекс
Foto: unsplash

Научници са Универзитета у Буфалу у САД-у открили су како се процес старења у мишићном ткиву може обрнути, односно како се остарјели мишићи могу помладити.

У студији, објављеној у часопису Science Advances, аутори истичу да у станицама мишића постоји механизам који онемогућује дијељење и регенерацију станица. Тај процес, којим станице тијеком времена губе способност диобе, раста и функционирања, назива се сенесценција. Он доводи до тога да генетски материјал у станицама које се не обнављају постаје нестабилан и узрокује низ молекуларних и метаболичких дисфункција које доводе до болести.

Станично старење узроковано старењем или кроничним болестима онемогућује рад и регенерацију матичних станица. Скелетни мишићи су високорегенеративан орган који чини ~45% тјелесне масе и омогућава покрете скелета, а такође регулише метаболизам. Регенерација мишића ослања се на миогене прогениторе који, када се активирају, пролиферирају, диференцирају и придоносе регенерацији оштећених миофибрила. Међутим, број миогених прогенитора и њихова регенеративна способност опадају са старењем и станичним старењем, тумаче у студији аутори.

Нова техника која лакше може довести до лијекова
У ранијим истраживањима научници су процес старења углавном настојали обрнути тако што су станице покушавали вратити у стање налик матичним станицама, недиференцираним, плурипотентним станицама какве се налазе у ембријумима и неким ткивима одраслих, из којих под одређеним условима настају станице са специјализираним функцијама.

Техника представљена у новој студији иде потпуно другачијим путем. Нова студија открила је да се захваљујући прекомјерној експресији протеина који се зове НАНОГ (у ирској предаји Тíр на нÓг је мјесто познато по вјечној младости, љепоти и здрављу) станица не мора ресетирати у друго стање како би се поништило старење.

У низу експеримената истраживачи су прекомјерно експримирали НАНОГ у миобластима, који су ембрионални претходници мишићног ткива. Миобласти су били остарјели, што значи да се више нису могли дијелити и расти.

Прекомјерна експресија побољшала је неке од примарних карактеристика повезаних с пропадањем станица повезаних са старењем, укључујући аутофагију, енергетску хомеостазу, геномску стабилност, нуклеарни интегритет и функцију митохондрија.

Што је најважније, НАНОГ је повећао број мишићних матичних станица у мишићима прерано остарјелих мишева. Ово је показало изведивост поништавања станичног старења у тијелу без потребе за репрограмирањем станица у ембрионално, плурипотентно стање, што је процес који се често користи у терапији матичним станицама, али носи ризик од настанка тумора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана