Намирнице које озбиљно нарушавају здравље усне дупље

ГС
Foto: Илустрација

Често не размишљамо претјерано како одређена храна коју конзумирамо утиче на здравље наших зуба.

 Поједине врсте хране и пића изазивају накупљање бактерија (плака) који може оштетити глеђ и изазвати појаву каријеса. Ако уз то не перете редовно зубе, не чистите их концем и уопштено не водите довољно рачуна о оралној хигијени, веће су шансе да вам зуби буду кварнији.
Које намирнице треба да избјегавате?

1. Газирана пића

Ова пића садрже велике количине шећера који није баш најбољи савезник нашег здравља. Поред тога, ови напици садрже и лимунску и фосфорну киселину које могу веома оштетити зубну глеђ.

2. Алкохол

Често или претјерано конзумирање алкохола може изазвати зависност. Испијањем алкохолних пића наша уста се суше, а пљувачка се много мање лучи. Ово је изузетно лоше по наше зубе - пљувачке чува зубе јер спира остатке хране. Било би добро да послије сваког гутљаја алкохола узмете и мало воде.

3. Хљеб и чипс

У процесу жвакања ове хране, оне се претварају у смјесу која се лијепи за површину зуба, али и у њиховом међупростоеу. Потребно је да након јела ове врсте хране детаљно оперете зубе и концем уклоните остатке, како не би дошло до појаве каријеса.

4. Сладоледи, бомбоне, коктели

Различите врсте слаткиша и слаткаста пића нису баш сјајан избор - када их унесемо у организам, ослобађа се киселина која није добар савезник у очувању зубне глеђи.

5. Тврда храна

Код конзумације тврде хране, није само ријеч о каријесу већ у чињеници да она врло лако механички може оштетити зубе. У ту храну спадају крекери, карамела, двопек, тврдо воће (јабуке или крушке), ушећерени слаткиши, тврде бомбоне, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана