Намирнице које обилују витамином Ц

ГС
Foto: Pixabay

Витамин Ц је од суштинске важности за организам - помаже у расту и обнављању ткива, стварању колагена, благотворно дјелује на кожу, крвне судове, лигаменте, тетиве, изградњи јаког имунитета.

Међутим, витамин Ц је растворљив у води, организам га не ствара и не чува. Дакле, неопходно је да га уносите путем хране, а у наставку слиједи списак намирница које га садрже у већој количини од наранџе и лимуна.

Жута паприка

Ово поврће је одлично јести свјеже, рецимо, као додатак салати. Жуте боје, хрскаво, сочно и, што је најважније, садржи невјероватно низак ниво калорија. Пола шоље сјецкане паприке садржи 155 мг витамина Ц, што је више од дневног препорученог уноса овог витамина - за одрасле жене 75мг, за одрасле мушкарце 90.

Кељ

Зелена лисната главица пуна је антиоксиданаса који организам чисте од штетних материја. Чест је састојак многих салата. Двије шоље кеља садрже 150 мг антиоксиданаса, 684 мг калијума и скоро 7 грама влакана, док на 100 грама садржи 120 мг витамина Ц.

Папаја

Само половина велике папаје садржи импресивних 238 мг витамина Ц. Као додатни бонус, ово воће је такође добар извор витамина А и влакана.

Гуава

Шоља овог невјероватног тропског воћа садржи чак 377 мг витамина Ц. То је чак 5 пута веће од препорученог дневног уноса!

Јагоде

Шоља насјецканих јагода садржи скоро исту количину витамина Ц као наранџа средње величине. Дакле, 98 милиграма.

Ананас

Само једна шоља овог сочног тропског воћа садржи око 79 мг витамина Ц, плус висок ниво бромелаина, који повољно утиче на систем за варење.

Киви

Вјеровали или не, само један киви садржи 64 мг витамина Ц, скоро па пуну препоручену дозу!

Броколи

100 грама сировог броколија садржи 89 мг витамина Ц. То је скоро па препоручена дневна доза витамина Ц од 90 милиграма. Ово здраво поврће још садржи и здраву дозу витамина К, који јача кости и помаже у згрушавању крви.

Броколи је једна од 33 врсте хране која је далеко здравија него што мислите.

Прокељ

Једна шоља прокеља садржи 96.8 мг витамина Ц. Ово поврће је богато фитонутријентима и влакнима који помажу у превенцији рака. Ако вам је њихов горак укус ипак превише, пробајте да их печете и тиме истакнете њихов природно слаткаст укус.

Карфиол

Карфиол није само препун влакана, већ једна главица овог поврћа садржи 123 мг витамина Ц. Куван, печен или пасиран, ово генијално поврће је идеално за укусан и здрав оброк, преноси Стил.курир.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана