Намирница која снижава ниво холестерола

Г.С.
Намирница која снижава ниво холестерола

Истраживање, које је објављено у часопису Америчког удружења за срце (АХА), показало је да укључивање ораха у исхрану може да смањи ниво ЛДЛ “лошег” холестерола.

Резултати студије показују да свакодневно конзумирање ораха током периода од двије године има посебан ефекат на смањење нивоа холестерола.

Доктор Емилио Рос, један од аутора истраживања, истакао је бројне благодати ораха:

“Ораси имају оптималан састав храњивих ствари, укључујући значајне количине алфа-линоленске киселине, биљне омега-3 масне киселине, полифенола и фитомелатонина. Редовно конзумирање ораха не само да ће смањити ниво ЛДЛ холестерола, него ће ЛДЛ честице учинити мање склоним 'уласку' у артерије.”

У истраживању је учествовало 636 учесника старости од 63 до 79 година. Око половине њих узимало је лијекове за смањење повишеног крвног притиска, што је типично за ову популацију. Лијекове који снижавају ниво холестерола је узимало 32 одсто испитаника.

Једна група није конзумирала орахе, док је друга додавала половину шоље сирових ораха у свакодневне оброке.

Резултати су показали да су учесници који су јели орахе смањили ниво ЛДЛ холестерола у просјеку за 4,3 милиграма по децилитру, а укупни холестерол у просјеку за 8,5 мг/дл. Такође су смањили број укупних ЛДЛ честица за 4,3 одсто, а малих ЛДЛ честица за 6,1 одсто.

Смањио се укупан број ЛДЛ честица повезаних са атеросклерозом, која се јавља када се масне наслаге накупе у артеријама преноси klix.ba.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана