Највећи кривац за повећање крвног притиска је заправо навика коју сви имамо

B92
Foto: Ilustracija

Једна прехрамбена навика може се прогласити главним кривцем за повећање крвног притиска, сматра нутриционисткиња Лора Бурак.

"Наиме, ради се о прекомерној конзумацији натријума, који се најчешће налази у обичној кухињској соли. Вeћина људи га уноси у организам једући укусно месо, конзервисану храну и грицкалице попут чипса и слично", објаснила је она у интервјуу.

Препоручује конзумирање само свјежег воћa и поврћа. Такође, обавезно исперите конзервирану храну прије кувања. Постоји још једна навика која "тајно" повeћава крвни притисак, а то је хронична дехидрација.

"Људи једноставно не пију довољно воде. Када комбинујете исхрану са високим садржајем натријума са недостатком воде, то може бити озбиљан проблем", рекла је она. Иако стрес није навика у исхрани, он је, наравно, веома присутан у нашем свакодневном животу и врло лако може негативно утицати на крвни притисак. "Прекомерни стрес иде руку под руку са избором хране приликом куповине. Већина нас посеже за чипсом или чоколадом када смо узнемирени", рекла је она.
 
Константно сједење је такође навика која није везана за храну, али се подразумијева да у великој мјери утиче на здравље. Недостатак вјежбања изазива задржавање хранљивих материја у тијелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана