Најскупљи лијек на свијету пуштен у промет, цијена 2,1 милион $

Танјуг
Најскупљи лијек на свијету пуштен у промет, цијена 2,1 милион $

ВАШИНГТОН - Америчка агенција за лијекове одобрила је пуштање у промет лијека золгенсма швајцарске фармацеутске компаније “Новартис” у мају ове године, чија једна доза кошта 2,1 милион долара.

Лијек се узима једнократно, а цијена га чини најскупљим медицинским средством на свијету.

Нови лијек за спиналну мишићну атрофију золгенсма постао је важан покретач осјетно бољих пословних резултата у трећем тромјесечју, објавио је његов произвођач, швајцарски фармацеутски див “Новартис”, преноси “Национална географија”.

Укупни приходи ове компаније у трећем тромјесечју порасли су за 10 одсто, на 12,2 милијарде долара. Нето добит увећана је за осам одсто, на двије милијарде долара.

Међу три кључна покретача раста у “Новартису” издвајају “золгенсму” генску терапију за дјецу обољелу од спиналне мишићне атрофије, уз косентикс, лијек за псоријазу и артритис и ентресто, којим се лијече хроничне срчане болести, пише Спутњик.

У раздобљу од јула до септембра лијек је донио приходе од 160 милиона долара, наводе у “Новартису”, први пут објављујући конкретне бројеве.

Половина пацијената који данас узимају золгенсму раније се лијечила конкурентским производом америчког “Биогена”.

Лијек је имао успјеха у САД, али још чека одобрење надлежних у Европској унији и Јапану.

Извршни директор “Новартиса” Вас Нарасимхан тврди да то нема никакве везе с недавно објављеним извјештајима о наводној манипулацији подацима из истраживања.

Ипак, признаје да још има отворених питања у вези с његовом производњом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана