Најпопуларнија дијета на свијету: Једете више, а мршавите

tportal.hr
Најпопуларнија дијета на свијету: Једете више, а мршавите

Једете више, не осјећате глад и још мршавите? Звучи заиста нестварно, али стручњаци тврде да на том принципу функционише тзв. волуметријска или волуметрикс дијета, проглашена другом најпопуларнијом дијетом ове године.

Стручњаци истичу да је непријатан осјећај глади основни кривац за то што тек ријетки успију да истрају у дијети.

Ријеч је о режиму исхране који је још 2000. године осмислила америчка нутриционисткиња Барбара Ролс, професорка с Универзитета Пенсилванија. Главна одлика те дијете је то да се једе више, а не мање.

Основно начело на којем се темељи та дијета је постизање дугорочног осјећаја ситости. То је могуће уношењем веће количине хране, али уз услов да је у питању ниска енергетска вредност (кцал/г). Наиме, што је енергетска густина намирница нижа, то уносимо мањи број калорија, па су дозвољени обилнији оброци, без страха од гојења.

Уз такву исхрану уносите знатно мање масноћа, а обилује влакнима и бјеланчевинама неопходним за осјећај ситости. Резултати нису изостали. Уз обилне оброке и осјећај ситости килограми су се заиста истопили, а изостао је и нежељени јо-јо ефект.

Али наравно, то се не односи на све намирнице јер се у први план стављају оне које садрже много воде, као што су супе, варива и салате. Захваљујући таквом начину исхране, људи осјећају ситост и нису нервозни због глади.

Волуметријска дијета дозвољава обилније оброке, али без страха од гојења. Тако, на примјер, дневно можете да поједете пет пуних тањира поврћа – у облику салата или варива. Такође, ова дијета даје предност интегралним намирницама, поврћу које обилује водом и немасним млијечним производима.

Препоручује се и конзумирање пића без калорија, али и редовно вјежбање. Треба нагласити да нису све висококалоричне намирнице лоше јер многе садрже пуно калорија и масноћа неопходних за здравље, попут орашастих плодова, сјеменки, авокада или рибе.

Пошто вода с једне стране смањује глад, а с друге стране повећава енергију, особе на овој дијети требало би да током дана на празан желудац попију велику чашу воде, а укупно најмање двије литре воде.

Треба нагласити да ова дијета не дјелује преко ноћи, али је на дуже стазе наводно делотворна, а наводно је добра и за здравље срца и крвних судова.

Нутриционисти истичу да ова дијета није класична рестриктивна дијета, него се ради о промени навика у исхрани, чиме се спречава повратак нежељених килограма, док познавање енергетске густине намирница притом значајно доприноси осјећају ситости.

Треба нагласити да, ако очекујете брзе и велике резултате, ова метода мршављења није за вас. Дијета боље функционише уз увођење лаганх вјежби и више кретања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана