Најактуелнији сој короне преживљава на пластици и 193,5 сати, а на људској кожи?

ГС
Foto: Илустрација

Омикрон сој може дуже да преживи на људској кожи и на пластичним површинама у поређењу са ранијим сојевима вируса корона, открили су јапански истраживачи у лабораторијским тестовима.

Управо та висока "стабилност у окружењу", односно висока заразност и изразита издржљивост омогућили су омикрону да замијени делту као доминантан сој и да се шири толиком брзином, закључили су јапански научници.

На пластичним површинама проскечно врокеме преживљавања изворног соја вируса корона износило је 56 сати, соја алфа 191,3 сати, соја бета 156,6 сати, гама 59,3 сати и делте 114,0 сати.

Јапански истраживачи су установили да се на пластичним површинама омикрон задржава око 193,5 сати, а резултате, који још нису прошли стручну рецензију њихових колега објавили су на биоРxив.

На узорцима коже просјечно вријеме преживљавања вируса корона износило је 8,6 сати када се радило о изворном соју, 19,6 сати за алфа сој, 19,1 сати за бету, 11,0 сати за гама сој, 16,8 сати за делту и, опет највише за омикрон - 21,1 сати.

Сви сојеви вируса корона су у потпуности инактивирани са људске коже након 15 секунди излагања средствима за дезинфекцију руку на бази алкохола, преноси 021.rs

"Због тога се и даље препоручује да се у склопу актуелне контроле инфекције настави са примјеном тренутне праксе хигијене руку дезинфицијенсима на бази алкохола, али и сапуном, у складу са савјетима Свјетске здравствене организације", закључују јапански научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана