Мутирање Ковида 19 доста спорије у односу на вирус грипа

Срна
Мутирање Ковида 19 доста спорије у односу на вирус грипа

МОСКВА - Мутације вируса корона дешавају се доста спорије у односу на мутирање вируса група, упркос редовној појави нових сојева, изјавио је оснивач и генерални директор руског Истраживачког центра за молекуларне и генетске студије "ДНКОМ" Андреј Исаев.

Он је подсјетио да се у Русији сваке године проглашава "пандемија" због вируса грипа и да се многи вакцинишу против те заразе.

"Упркос томе што вирус грипа више није на дневном реду, Савезна служба за надзор заштите права потрошача и људског здравља планира да до краја године вакцинише 60 милиона Руса против грипа", рекао је Исаев за ТАСС.

Исаев је, у исто вријеме, нагласио да је једноставно немогуће зауставити мутације вируса корона.

Према његовим ријечима, људи никада нису успјели да зауставе еволуцију око себе, те стога није у духу науке да се говори о могућностима заустављања мутацијама ковида 19.

"Зато ће вирус корона увијек мутирати, али су његове мутације прилично споре, за разлику од других врста вируса. Јесте да се мутације стално појављују, али су се током годину и по дана три аргинина промијенила у домену који веже рецептор за вирус корона, што је, по мом мишљењу, смијешно називати брзом мутацијом", нагласио је Исаев.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана