Мушкарци брже губе антитијела на вирус, показало истраживање

Танјуг
Мушкарци брже губе антитијела на вирус, показало истраживање

ЛОНДОН - Ниво антитела на ковид-19 брже опада код мушкараца него код жена, показало је ново истраживање, чији би резултати могли да имају импликације по развој вакцине против корона вируса, пише Гардијан.

Истраживањем је обухваћено 308 особа запослених у болницама Универзитета у Стразбуру код којих је потврђено присуство корона вируса, углавном са блажим симптомима болести.

Ниво различитих антитијела мјерен је коришћењем три различита теста два пута током периода од 172 дана.

Прво мјерење је показало да мушкарци старији од 50 година и они са индексом тјелесне масе већим од 25, имају највиши ниво антитијела.

Другим мјерењем је откривено да је ниво антитијела у већој мјери опао код мушкараца него код жена, независно од старости или индекса тјелесне масе, наводи се у студији.

Наше истраживање је показало да мушкарци испољавају снажнији одговор у акутној фази, исказан вишим нивоом антитијела, али да током времена он опада много брже него код жена, код којих остаје на много стабилнијем нивоу, рекла је Самира Фафи-Кремер.

Оливиер Шварц, један од аутора студије, рекао је да изгледа да опадање зависи од почетног нивоа антитијела.

Уколико је ниво антитијела виши, опадање ће бити брже, али још не знамо због чега тачно, наводи Шварц.

Сабра Клајн са Универзитета “Џонс Хопкинс” истиче да би научници који раде на развоју вакцине требало да анализирају и упореде одговор мушкараца и жена на вирус током времена, јер је могуће да ће код мушкараца доћи до губљења антитијела и послије вакцинације.

Мушкарци би можда требало да приме другу помоћну вакцину да очувају имунитет на вирус, тврди Клајн.

Научници још не знају све о имунитету на корона вирус. Они су упозорили да антитијела, која стварају Б-ћелије и која имају кључну улогу у одбрани организма, нису једно оружје човјековог имуног система.

Једнако су важне и Т-ћелије, чији је задатак да стимулишу производњу Б-ћелија и униште респираторне ћелије у којима вирус живи.

Студија треба да прође кроз процес рецензије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана