Може ли јабуково сирће помоћи у снижавању нивоа шећера у крви

ГС
Foto: Илустрација

Око 442 милиона људи широм свијета болује од дијабетеса.

Многи од њих прибјегавају алтернативним начинима снижавања нивоа шећера у крви, а један од њих је кориштење јабуковог сирћета.

Поставља се питање колико је јабуково сирће заправо корисно када је ријеч о овом здравственом проблему. Истраживање које је објављено у часопису Америчке дијабетичке асоцијације показало је да је ова тврдња тачна. Провели су га Кинди М. Ким и Аманда Ј. Булер.

Испитаници су конзумирали оброке који су се састојали од пецива, маслаца и сока од наранџе. Након оброка узимали су јабуково сирће или плацебо. Истраживачи су провјеравали ниво глукозе (шећера) у крви 30 и 60 минута након оброка. Утврдили су да сирће знатно снижава ниво глукозе у крви након оброка. Неколико других истраживања такођер је дошло до истог закључка.

Наравно, сирће не може магично излијечити дијабетес, али може умјерено смањити ниво глукозе. Не представља замјену за лијекове против дијабетеса, али је довољно сигуран додатак плану лијечења ове болести. Имајте на уму да га не бисте требали користити уколико имате проблема с бубрезима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана