Млијеко вакцинисаних мајки би могло заштитити бебе од коронавируса

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Млијеко мајки које су примиле двије дозе вакцине против коронавируса би могло садржати антитијела која штите бебе од овог вируса.

Истраживање је спроведено између децембра 2020. и марта 2021. године и, иако је мало, научници кажу да је охрабрујуће.

Испитана је 21 здравствена радница у Сједињеним Америчким Државама, преноси портал Кликс.

Оне никада раније нису имале коронавирус. Ово је било отприлике у вријеме када су вакцине први пут постале доступне здравственим радницима у САД-у.

Узет је узорак мајчиног млијека и крви укупно три пута: прије вакцинације, након прве дозе, а затим након друге дозе.

Резултати су показали да је након друге дозе постојао снажан одговор антитијела у крви и млијеку.

Примијећено је стопостотно повећање заштите у односу на број антитијела прије вакцинације.Такођер је број антитијела присутних након вакцинације био већи од оног који је забиљежен након "природне" инфекције вирусом, преноси портал Кликс.

Када се бебе роде, њихов недовољно развијен имунолошки систем се тешко бори против инфекција. Зато су премладе да адекватно реагују на одређене врсте вакцина, наводе стручњаци.Јосеп Ларкин, професор са Универзитета на Флориди и један од аутора истраживања, рекао је:

"Наши резултати показују да вакцинација узрокује повећање броја антитијела против САРС-ЦоВ-2-вируса, који узрокује Цовид-19, у мајчином млијеку. Вакцинисане мајке могу пренијети овај имунитет на своје бебе, што ћемо ускоро и доказати."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана