Мелем за ваше тијело и мозак: Храна од које ћете се осјећати боље

ГС
Foto: Илустрација

Све више истраживања у подручју исхране показују да људи који једу модерно прерађену храну сносе већи ризик од депресије, промјене расположења, хиперактивности и других менталних и емоционалних проблема, наводе стручњаци.

Лосос и друге масније рибе које су богате омега-3 масним киселинама могу играти важну улогу у вашем цјелокупном расположењу, пише Хајат.

Истраживања показују да ове масноће имају заштитни учинак против депресије и чак смањују анксиозност. Остали извори ових добрих масних киселина су ораси и сјеменке, посебно ланене. Бадеми су богати спојевима које зовемо тирозин, а одговорни су за производњу допамина и других неуротрансмитера повезаних с расположењем.

То значи да бисте требали јести шаку орашастих плодова дневно и тако побољшати здравље кардиоваскуларног система, а захваљујући богатству влакана и мононезасићених и полинезасићених масних киселина, подићете и расположење.

Штити мозак

Ту је и јабука која садржи кверцетин, која брани станице мозга од слободних радикала који могу оштетити неуроне као и чоколада.

Доказано, тренутно подиже расположење. За све остале жељне „подизања”, ту је тамна чоколада.

Сјеменке сунцокрета и соја

Сјеменке сунцокрета су изврстан извор тиросина, неесенцијалне аминокиселине која побољшава менталне функције и расположење. Сунцокрет је богат и витамином Е који штити срце, те селеном.

Соја је још један извор тиросина, која тијелу, такође, омогућава одличне дозе протеина који годе срцу. Могу помоћи и у спречавању болести костију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана