Маск: 100 милиона долара за уклањање угљеника из атмосфере

Танјуг
Маск: 100 милиона долара за уклањање угљеника из атмосфере

БОСТОН - Амерички бизнисмен и милијардер Илон Маск понудио је ове недјеље награду од 100 милиона долара за проналажење ефикасног система за уклањање угљен-диоксида из атмосфере и из океана.

“За сада имамо само једну планету. Чак и да имамо 0,1 одсто шанси за катастрофу, зашто бисмо рескирали ? То је сулудо”, рекао је Маск, власник компаније аутомобила Тесла, преноси ЦБС Њуз.

Награду од 100 милиона долара Маск је најавио још у јануару, такмичење ће трајати четири године, а у четвртак, на Дан планете Земље, амерички милијардер је објавио и услове за учешће у овом такмичењу које организатори називају “највећом подстицајном наградом у историји”.

Проблем екстракције угљен-диоксида и његово складиштење добијају све већу пажњу истраживача јер се због климатских промјена топе глечери, интензивирају се тропске олује и све више је врелих временских таласа.

У свету се годишње произведе око 50 милијарди тона угљен-диоскида, уклањање би могло да кошта око 300 долара по тони, а према процјени научника до 2050. године требало би уклонити око 10 милијарди тона угљен-диоксида, пренио је раније Ројтерс.

“Мислим да је то један од оних проблема за који је потребно вријеме. Морамо да схватимо које је најбоље економско рјешење за уклањање Co2”, указао је Маск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана