Мање штетне алтернативе ефикасне у борби против пушења

GS
Мање штетне алтернативе ефикасне у борби против пушења

Пушење представља један од највећих проблема из области јавног здравља. Током претходних деценија, бројни покушаји да се пушење цигарета смањи, нису дали жељене резултате, тврди Дерек Јах, предсједник Фондације „Свијет без дуванског дима".

У свом ауторском тексту за портал Business World, Јах наглашава да „већина људи не успијева да остави цигарете "не због недостатка покушаја, већ због недостатка опција које им могу помоћи".

Јах, који је својевремено у кабинету Свјетске здравствене организације радио на успостављају оквира за контролу дувана при овој организацији, каже да доношење одлука које игнорише науку не може да допринесе заштити јавног здравља. То смо видјели и у случају ковид-19 кризе - каже Јах.

Осврћући се на најављену кампању СЗО која би, по плану, требало да пружи помоћ за 100 милиона људи широм свијета да се одрекну цигарета, др Јах поставља питање да ли ће ова организација бити спремна да прихвати и нове методе и научна достигнућа како би у овом процесу сачувала милионе живота.

Према његовим речима, посљедњи извјештај Глобалног концепта смањења штете, када је реч о дувану (Global State of Tobacco Harm reduction), показује да готово 100 милиона људи тренутно користи велики број производа који су у потпуности различити од сагоријевајућих цигарета и осталих токсичних производа. Овај извјештај, како каже, пружа "убједљиве доказе" да су производи који смањују штету, као што су алтернативе и уређаји на бази загријавања а не сагоријевања дувана, показали више ефекта него што су то успјеле никотинске замјенске терапије (Nicotine Replacement Therapy - NRT), те да је у овом случају изложеност штетним материјама значајно смањена у односу на штетне производе као што су цигарете.

- Остаје нада да ће СЗО сагледати "новим очима" у моћ концепта смањења штете како би се зауставио проблем пушења цигарета. Добар почетак би могао да буде ангажовање водећих научника из дуванских индустрија да представе експертским тимовима ове предности кроз отворене дискусије. Циљ би могао да буде једноставан - да се процијени да ли је индустрија постигла значајан напредак у развоју производа који могу да зауставе пушење, како би се истински просудило да ли су забране оправдане - закључује Јах.

 

Текст преузет са:https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/956099/manje-stetne-alternative-efikasne-borbi-protiv-pusenja

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана