Мандарине убрзавају мршављење, јачају имунитет и смањују ризик од рака јетре и дојке

ГС
Pixabay
Foto: Илустрација | Pixabay

Мандарине су јесења супернамирница, али осим одличног укуса који освjежава, конзумирање овог воћа има бројне предности због којих ћете пожељети да их једете још чешће. Истраживања показују да редовно конзумирање мандарина има бенефите по наше здравље, форму, али и изглед.

Само једна мандарина обезбјеђује готово трећину дневне потребе за витамином Ц, а садржи и активна једињења који доприносе својим противупалним и антиоксидативним својствима. Али то није све. У наставку вам представљамо још добробити ове намирнице.

1. Јачају имунитет

Као што сви добро знамо, мандарине су веома богате витамином Ц, антиоксидансом који спречава ширење једињења које оштећују здраве ћелије у организму, а самим тиме одржавају имунитет снажним.

2. Поспјешују раст косе

Осим витамином Ц, мандарине су богате и витаминима Б и Е који помажу при очувању здравља и љепоте ваше косе. Будући да помажу коси да буде што здравија, она расте много брже.

3. Боља пробава

Захваљујући влакнима, мандарине су одличне за одржавање здравља система за варење, а исто могу захвалити и влакнима. Наиме, топива влакна стварају такозвани ''гел'' у пробавном тракту који доводи воду у цријева како би омекшао столицу, потенцијално олакшавајући пражњење цријева. Исто тако помажу код затвора и болних грчева, али и регулишу столицу.

4. Смањују ризик од рака

Доказано је да мандарине могу да смање ризик од развоја рака јетре. Наиме, каротеноиди присутни у мандаринама због високе концентрације витамина А доказано смањују ризик од рака, а сок од мандарине може да се даје и пацијентима са хепатитисом Ц. Осим тога, ово здраво воће помаже и у спречавању карцинома дојке.

5. Одржавају правилан рад срца

Мандарине су посебно здрава храна за срце. Наиме, флавоноиди и антиоксидативна једињења које садрже могу помоћи у убрзању циркулације и одржавању артерија чистима, што помаже при очувању здравља срца.

6. Помажу при мршављењу

С обзиром на то да садрже значајан извор влакана, одржавају желудац пуним дуже време те тако смањују жељу и потребу за уношењем више хране, мандарине помажу при мршављењу. Доктори су открили да конзумирање мандарина помаже у смањењу инсулина па се њихови шећери не складиште као масти, већ се претварају у енергију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана