Мали трикови за тропске ноћи: Ево како да заспите без проблема

ГС
Foto: Илустрација

Са порастом температрура, расте и број људи којима се јавља проблем несанице

Љето је период који сви воле, али оно носи са собом и вреле ноћи због којих велики број људи има проблем да заспи.

Ево како ћете побиједити спарно и вруће вријеме и лакше заспати:

 

Без дријемања у току дана

Због врућине се може јавити осећај летаргије током дана. То се дешава зато што користимо више енергије да регулишемо нашу унутрашњу температуру, па зато ако вам је спавање поремећено у току ноћи, трудите се да избјегнете дријемање током дана. Када је топло, поспаност може бити драгоцјена али сачувајте је за вријеме спавања.

 

Прави тајминг

Топло вријеме може да вас натјера да промијените неке своје навике, а оне могу да поремете сан. Трудите се да своју рутину спавања и одлажења у кревет не мијењате много.

 

Основни кораци

Охладите собу што више можете. У току дана навуците ролетне и замрачите собу како сунчеви зраци не би могли да угрију просторију. Нека прозори буду затворени у току сунчаног дијела дана да бисте избјегли непотребно загријавање, али када кренете на спавање, отворите широм прозоре како би свјеж ваздух ушао у спаваћу собу.

 

Течност

Трудите се да поред себе имате охлађени напитак. Чаша пред спавање ће бити довољна да смањи тјелесну температуру. Стручњаци савјетују да се пред сам одлазак у кревет, ипак, не претјерује са уносом течности, јер и то може да отежа да утонете у сан.

 

Будите мирни

Прије спавња би било добро да читате неку књигу, часопис или покушате нешто да напишете. Овако ћете се фокусирати и лакше утонути у сан.

Уколико кревет дијелите са другом особом, стручњаци препоручују скандинавски модел спавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана