Мајонез баците, шећер заборавите: 5 строгих правила за добру линију жена у средњим годинама

Agencije
Мајонез баците, шећер заборавите: 5 строгих правила за добру линију жена у средњим годинама

Пет правила нутрициониста за добру линију жена у критичним средњим годинама, као и у трећем добу. Не треба размишљати о количини хране, већ о намирницама.

Жене када уђу у менопаузу обично добију неколико килограма вишка, које тешко "скидају", али уз правилну исхрану овај проблем може лако да се ријеши.

У сваком животном добу треба прилагођавати исхрану, јер оно што могу да поједу тинејџери прави је "отров" за људе у средњим годинама и у трећем добу. Ивана Славковски Билић, холистички нутрициониста, каже да се жене гоје јер једу лошу храну као што је засићена масноћа.

- У Србији се обично не говори о храни, већ о нутријентима и мало ко разуме шта значи засићена масноћа и одакле долази - каже Ивана Славковски Билић.

Највећи извор засићене масноће су производи животињског поријекла. - Месо, млечни производи и јаја - препуни су засићене масноће и све здравствене организације се слажу да би унос мање количине помогао у превенцији многих болести, па и неконтролисаног добијања килограма. Уосталом, гојазност је фактор ризика за хипертензију, рак, дијабетес и остала хронична обољења – рекла је она.

Храна коју би требале да једу жене у средњим годинама и трећем добу треба да обилује влакнима, као што су воће и поврће, махунарке и интегралне житарице. Слатко треба избјегавати максимално, јер људски организам увијек бира најслађу и најмаснију храну, јер је развијен такав нагон током еволуције. Нажалост, произвођачи хране у супермаркетима манипулишу бојама на паковању.

- Треба одолети комбинацији масно, слано и слатко - закључује Ивана Славковски Билић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана