Љубљење као лијек менталног и физичког здравља: Смањује стрес, снижава холестерол...

ГС
Љубљење као лијек менталног и физичког здравља: Смањује стрес, снижава холестерол...

Љубљење је јако добро за ментално и физичко здравље, кажу стручњаци.

Обични пољубац може сузбити тешке симптоме алергије или растопити вишак калорија, напомињу стручњаци.

Истина је да пољубац неће отопити онолико калорија колико ће растопити тјелесна вјежба, али он ће потакнути метаболизам који ће радити барем двоструко брже, пише Јаху.

“Током одмора већина људи ће потрошити око једне калорије у минути. Но, кад је ријеч о пољупцу, већина људи ће топити двије до три калорије по минути”, тврди докторица Шерон Стилс.

Учестали секс помаже здрављу срца и самопоуздању, а нема бољег увода у однос од пољупца.

“Кад се љубе мушкарци и жене производе хормон окситоцин. Он се зове хормоном љубави јер омогућава снажније повезивање међу партнерима”, каже професорица биологије Дањн Маслар.

Она додаје да размјена слине може помоћи у борби против вируса, посебно уколико пољубац води према сексу. Истраживање објављено у часопису Медикал Хајпотесис показало је да жене развијају имунитет против цитомегаловируса љубљењем заражених партнера.
Студија коју су провели на Универзитету Вилкис открила је да су испитаници коју су најмање два пута седмично имали секс развијали већи ниво антитијела имуноглобулина који помаже у борби против инфекција.

Хормон среће зове се ендорфин, а љубљењем његов ниво расте у организму.

Студија коју је објавио Вестерн Джурнал ов Комјуникејшн наводи да њежно понашање које укључује љубљење снижава холестерол.

“Бавили смо се хипотезом да повећана њежност има ефекта на побољшање физичког и психичког стања које узрокује стрес, а међу осталима то је повишени холестерол. Након шест седмица, група испитаника је показала побољшање не само у лакшем управљању стресом, него су били задовољнији везом и имали су нижи холестерол”, закључили су аутори студије.

Љубљење, кажу, снижава нивио кортизола, хормона стреса који негативно дјелује на имуни систем, ендокрини систем и на здравље мозга, а посебно на подручје хипокампуса, појаснили су стручњаци.

“Постоји више од 30 врста пољубаца у Кама Сутри. Пољубац је важан начин изражавања и различите технике показују да спада у сферу креативности. Зато је забава дио тог искуства, а забава је одличан алат за срећу”, казала је Джина Клауд, активисткиња за женска права.

(Klix)


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана