Љековита краљица корова

Г.С.
Љековита краљица корова

Коприва или жара је самоникла биљка која цвјета од прољећа до јесени, а онима који одлуче да користе њене листове, упркос њиховим жарницама, донијеће прегршт корисних и здравих састојака, важних за човјечији организам.

Коприву зналци називају “сељаком” међу самониклим биљем и то је савршено описује. Наизглед неугледна, заправо је неизмјерно вриједна и једна од најкориснијих љековитих биљака. Њене прехрамбене благодати у посљедњих неколико година све више се откривају, а посебно је значајно што сви дијелови биљке имају корисна својства.

- Ја сам од коприве кувао чорбу, фарбао вуну, јаја за Ускрс, правио чај од семена, листа, корена коприве. Од њених влакана се некада правило и платно. Коприва је једна од најразноврсније употребљаваних биљака - рекао је Момчило Антонијевић, новинар и народни травар у једном ранијем гостовању на Радио-телевизији Србије, осврћући се управо на ову краљицу корова и њен многоструки значај.

Користи коприве заиста су многобројне и познате су од древних времена, а једна од њих је то што чисти тијело од токсина. Мноштво корисних нутријената које садржи чини коприву савршеном биљком за чишћење тијела од токсина, а има и противупално дјеловање, што је додатно чини добром биљком за прочишћавање организма. Но, упркос општој користи, потребно је знати када треба користити коријен, када лист, а када сјеме коприве.

- Корен се препоручује људима који пате од бенигне хиперплазије простате, јер садржи фитостероле, а добар је и за испирање косе, против перути и за јачање корена косе. Лист коприве се препоручује људима који пате од анемије - назначио је тада Антонијевић.

Због комбинације витамина Ц и жељеза коприва је одличан стимулатор производње црвених крвних ћелија. Витамин Ц побољшава апсорпцију жељеза, кључног састојка хемоглобина. Због истог разлога коприва се често препоручује за смањење умора и лијечење анемије, чији симптоми укључују општу слабост мишића, исцрпљеност, когнитивне потешкоће и главобољу.

Коприва може да помогне у разбијању каменаца у бубрезима и жучи, моћно је средство за уклањање токсина, штити од инфекције бубрега и прекомјерног задржавања течности. Такође, изузетно је добра код инфекције мокраћних канала па се тако користи и код упале мокраћног мјехура.

Један од важних минерала који се налазе у коприви је бор, елемент који помаже у задржавању калцијума у костима, што значи да коприва може помоћи у спречавању остеопорозе.

Она је корисна и код олакшавања разних респираторних проблема, укључујући пелудну грозницу, астму и друге сезонске облике алергија. Такође, одређене комбинације екстраката коприве могу знатно смањити алергијске реакције, а има позитивна дејстава на здравље срца.

Чај

За припрему чаја од коприве користе се млади листови који се беру у прољеће. Чај се може правити од свјежих или од осушених листова. За припрему чаја од свјеже коприве потребно је око 200 милилитара воде и неколико листова свјеже коприве. Такође, чај може да се припреми и од коријена коприве.

Омлет

Од коприве је могуће направити више врста јела, а једно од њих је и омлет с јајима. Наиме, за припремање овог оброка потребно је скувати неколико листова младе коприве. Једну главицу исјецканог црног лука потребно је продинстати на уљу или масти. Након краћег кувања луку треба додати процијеђене листове коприве. Јаја умутити с мало млијека и додати у смјесу, уз зачине по избору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана