Љековита храна: Због чега је све добро користити бундеву

Agencije
Љековита храна: Због чега је све добро користити бундеву

Бундева чисти организам од токсина, богата је антиоксидансима и дјелује противупално. Одлична је за зглобове, помаже код повреда меког ткива, али и у борби против стреса

Право је вријеме за уживање у слатким плодовима златне јесени. Ту је незаобилазна бундева коју би требало што више конзумирати због благотворних састојака. Чисти организам од токсина, богата је антиоксидансима и дјелује противупално. Одлична је за зглобове, помаже код повреда меког ткива, али и у борби против стреса.

Бундева је богата витамином А, који чува очи од дегенеративних промјена и катаракте, док висок ниво витамина С доприноси јачању имунитета и подстиче производњу колагена, што кожу чини блиставом и еластичном.

Ако сте се запитали зашто је наранџасте боје, ево одговора: изузетно је богата каротеном, који успорава старење и спречава кардиоваскуларне болести.

Сјеменке бундеве, које радо грицкамо, имају висок ниво протеина и масних киселина које помажу у регулацији холестерола, чувају од артритиса, јачају мождане функције, док је уље из сјеменки бундеве одлично за лијечење упале простате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана