Љекари се сложили: Ово је једна од убједљиво најбољих намирница за здравље срца

GS
Foto: Profimedia

Правилна исхрана је основа здравог живота, а ако желите да сачувате ваше срце у своју исхрану уврстите орашасте плодове.

Истраживање научника из Шведске и Норвешке потврдило је да свакодневно конзумирање орашастих плодова може да буде добро за срце.

Конзумација једне шаке или око 30 грама орашастих плодова дневно повезана је с нижим нивоима холестерола и мањим ризиком од кардиоваскуларних болести.

Такође, они наводе и да редовна конзумација орашастих плодова смањује ризик од смрти од срчаног или можданог удара за четвртину. Међутим, истичу да мало људи поједе ову количину орашастих плодова дневно.

Истраживачи су прегледали 60 студија, које су укључивале 1,9 милиона учесника, како би утврдили постоји ли веза између конзумације орашастих плодова и ризика од кардиоваскуларних болести, болести срца, можданог удара и дијабетеса типа 2.

Резултати показују да су људи који су имали високу конзумацију орашастих плодова, од око 30 грама дневно, имали 19 одсто мању вјероватноћу да ће обољети од кардиоваскуларних болести и 23 одсто мању вјероватноћу да ће умрети од њих у поређењу с онима који су јели мање количине те намирнице.

''Ако сваки дан поједете шаку орашастих плодова, што је око 30 грама, имаћете 20 до 25 одсто мањи ризик од обољевања од кардиоваскуларних болести", казао је Ерик Арнесен, један од аутора студије.

Они који свакодневно уносе орашасте плодове имали су 18 одсто мању вјероватноћу да ће патити од болести срца и 25 одсто мању вјероватноћу да ће умријети од њих, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана