Љекари објаснили како да разликујете симптоме грипа од коронавируса

Г.С.
Љекари објаснили како да разликујете симптоме грипа од коронавируса

Грип је пред вратима, а то ове сезоне посебно отежава посао здравственим радницима пошто вируси грипа и ковида изазивају сличне симптоме и отежавају дијагнозу. Према новом америчком истраживању, и компликације су веће код тежег облика ковида 19 него код тежег облика грипа.

Како разликовати симптоме? Обије инфекције резултирају изненадним кашљем и повишеном тјелесном температуром, као и општим осјећајем слабости.

Бол у грлу, главобоља, бол у мишићима, цурење из носа чешћи су код обољелих од грипа, док је губитак чула мириса и укуса типичан за ковид, поручује њемачки Институт "Роберт Кох".

Њемачки Институт за јавно здравље у недавном извјештају објавио је да су најчешћи знаци ковида кашаљ, који се јавља у 45 одсто случајева и температура у 38 одсто. Губитак чула мириса, аносмију, осјећа 15 одсто болесника. Али лабораторијски тест једини је начин за сигурну дијагнозу.

Како кажу љекари, најједноставније је препознати обичну прехладу, премда и она може да изазове бол у грлу, умор, дрхтавицу и главобољу. Наиме, прехлада неће изазвати општи осјећај немоћи какав прати грип. Кад се пореде ковид и грип, нова пандемијска болест изазива знатно више тежих случајева, објавио је Институт "Роберт Кох".

У просјеку, оболели од ковида захтијевају дуже болничко лечење. Они чешће завршавају на одјељењима интензивне неге и тамо остају дуже на лијечењу. Код короне чешћи развој чак 17 компликација. На респиратору заврши 22 одсто оболелих од ковида у односу на 14 одсто оних који оболе од грипа.

Амерички научници су упоредили стопу компликација код 3.948 одраслих особа хоспитализованих због ковида19 и 5.453 хоспитализована претходних година због грипа. Пацијенти обухваћени истраживањем који су боловали од грипа имали су више коморбидитета, попут болести срца и дијабетеса.

Упркос томе, код пацијената с ковидом 19 уочена је пет пута већа стопа смртности и отприлике двоструко већа потреба за пријемом у јединицу интензивне његе, као и дужи боравак на болничком лечењу у односу на обољеле од грипа.

Такође, код обољелих од ковида примећен је и чешћи развој чак 17 различитих компликација, међу којима су биле оне повезане с болестима плућа, крви, срца, крвних судова, нервног система, бубрега и јетре.

Америчка студија објављена је прошле седмице, а у недјељном извјештају о морбидитету и морталитету америчких центара за контролу и превенцију болести, подвучено је да је ризик од развоја компликација у случају ковида 19 већи међу Афроамериканцима, Латиноамериканцима и осталим пацијентима који нису бијеле расе, чак и када су у обзир узети њихова старост и већ постојећа медицинска стања, преноси ХИНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана