Листа воћа и поврћа које садржи највише пестицида

GS
Foto: Shutterstock

Воће и поврће су основа здраве прехране, али ако уносимо домаће не третирано разним хемикалијама. Међутим, већина људи воће и поврће купује у трговинама, гдје се продају производи третирани пестицидима.

Многа истраживања потврдила су здравствене добробити једења воћа и поврћа, али шта ако се притом излажете потенцијално штетним пестицидима?

Истраживање непрофитне скупине

Енвиронментал Воркинг Груп (ЕВГ) показало је да више од 75 посто неорганских свјежих производа проданих у САД-у садржи остатке пестицида. Студија се темељи на федералним подацима прикупљеним из хиљада узорака 46 различитог конвенционално узгојеног воћа и поврћа.

Након завршеног истраживања ЕВГ је на основу резултата израдио два пописа: "Дирти Дозен" који укључује воће и поврће које је највише контаминирано пестицидима, и "Клин Фифтин" који укључује производе с најнижом разином пестицида.

Лаурен Манакер је рекла да пестициде не садрже само конвенционални производи, већ и да органски не значи нужно без пестицида".

"Органски или природни пестициди или други додаци могу звучати безопасно, али у неким случајевима висока изложеност може бити забрињавајућа. На примјер, бакрени сулфат, природни спој који се користи на одређеним усјевима за спрјечавање раста гљивица, може бити повезан с оштећењем јетре када је изложеност превисока", додала је.
Попис воћа и поврћа с највише пестицида: јагоде, шпинат, кељ, раштика, горушица, брескве, крушке, нектарине, јабуке, грожђе, трешње, боровнице, зелени грах, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана