Листа најјачих болова које човјек може да поднесе

ртс
Foto: pixabay

Бол је незгодна тема - јер се често сматра субјективним, и зависи од индивидуалног прага бола. Док интензитет бола током тетовирања или рађања бебе може бити дискутабилна, постоје одређена здравствена стања или болести које су неоспорно веома, веома мучне.

Према подацима Националне здравствене службе Велике Британије, постоји 20 стања која се рангирају као „бол који је толико јак да онемогућава људе да обављају свакодневне уобичајене активности", међу тим стањима су поломљене кости, камен у бубрегу, гихт...

Међу веома болим стањима је и такозвано смрзнуто раме које карактерише јак бол и у којем зглоб постаје толико затегнут и укочен да је готово немогуће подићи руку. Стање може трајати неколико година, ако се не лијечи.

Ендометриоза, исцрпљујуће гинеколошко стање - такође је на листи. Представља присуство ендометријума (слузокоже материце) који у нормалним условима облаже унутрашњост материце изван шупљине материце: на јајницима, јајоводима, перитонеуму, плућима, цријевима, грлићу материце...

Ово стање, за које се сматра да погађа једну од 10 жена широм свијета, изазива бол у карлици, јаке менструалне болове, болове током сексуалних односа.

Такође, у стања која могу да изазову најтеже болове су артритис, упала слијепог цријева и мигрене.

Листа 20 стања која изазивају највеће болове код људи

Шиндра - Заразна болест коју узрокује вирус варичела зостер из породице вируса херпеса.

Кластер главобоље - Главобоље које карактерише бол који захвата једну страну главе, многи га описују као неиздржив, а неке жене које пате од ове врсте главобоље  кажу да је бол јачи од бола током порођаја.

Смрзнуто раме

Поломљене кости

Комплексни регионални болни синдром - Хронична неуропатска бол која се јавља након озљеде меког ткива или кости (тип један) или озледе нерваа (тип два)

Срчани напад

Исклизнуће диска

Болест српастих ћелија - Поремећај који ствара абнормална црвена крвна зрнца која могу да зачепе крвне судове. Изазива бол јер се крвни судови запуше и дефектна црвена крвна зрнца могу да оштете тјелесне органе.

Артритис

Мигрена

Ишијас

Камен у бубрегу

Упала слепог црева

Тригеминална неуралгија - Бол у лицу

Акутни панкреатитис - Настаје усљед упале панкреаса (гуштераче) тако што ензими за варење нападну панкреас пре него оду у танко цријево.

Гихт - Облик упалног артритиса који се развија код неких људи који имају висок ниво мокраћне киселине у крви, која може формирати игличасте кристале у зглобу и изазвати изненадне, тешке епизоде бола, осјетљивости, црвенила, топлоте и отицања.

Ендометриоза

Чир на желуцу

Фибромијалгија - хронични генерализовани мишићно-скелетни бол удружен са замором и поремећајем сна, меморије и расположења.

Бол након операције

Др Гери Лерој, који ради у Дејтону, у држави Охајо, рекао је да се листи могу додати и два друга стања - бол у леђима и зубобоља.

Према др Лероју, хронични бол у доњем дијелу леђа погађа 80 одсто популације у неком тренутку њиховог живота, јер смо „врста који се савија, сагиње, гура и вуче, на крају добије мишићно-скелетни бол у леђима".

Др Лерој је открио да је „стално свјестан синдрома оралног бола" након што је откривено да све више пацијената који су се жалили на бол у устима, вилици или ушима који заправо пате од проблема са зубима и усном дупљом, међу којима је апсцес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана