Лијекови против болова које труднице не би требало да узимају

ГС
Лијекови против болова које труднице не би требало да узимају

Током периода од 30 година праћене су трудноће више од 151.000 жена, а истраживачи су анализирали медицинске податке трудница које су узимале пет уобичајених таблета против болова.

Како је истраживање показало, шансе да се код жена које током трудноће користе таблете против болова развију компликације, већи су за 50 одсто у односу на труднице које их нису користиле.

Истраживачи са Универзитета у Абердину открили су да међу женама које су користиле таблете против болова попут парацетамола и ибупрофена има више случајева превремених порођаја, неонаталне смрти, физичких оштећења плода и мртворођених беба.

Око 30 до 80 одсто жена широм света узима таблете против болова како би ублажиле симптоме који могу да се јаве током трудноће, а то су грип, грозница или реуматолошка стања.

Током периода од 30 година праћене су трудноће више од 151.000 жена, а истраживачи су анализирали медицинске податке оних које су узимале пет уобичајених таблета против болова: парацетамол, ибупрофен, аспирин, диклофенак и напроксен.

Подаци су показали да се број жена које су у трудноћи узимале таблете против болова удвостручио у раздобљу од 2008 до 2015. године.

Иако су регулаторна тела рекла да је парацетамол сигуран за труднице, упозорили су да нестероидни противупални лекови (НСАР) попут ибупрофена и аспирина не би смели да се узимају после 30. недеље трудноће.

Научница Аикатерини Зафеири са Универзитета у Абердину рекла је да би будуће мајке пре узимања лекова без рецепта увек требало да затраже савет доктора.

“У светлу онога што смо открили у истраживању, лакоћа приступа лијековима без рецепта у комбинацији са мноштвом информација и дезинформација на интернету, разлог је за бригу", изјавила је Зафеири.

“Ово се посебно односи на одлуке о узимању лекова током трудноће без савета лекара“, додала је.

“Требало би упозоравати да је узимање парацетамола у комбинацији са нестероидним противупалним лековима повезано са већим ризиком од компликација па би труднице увијек пре узимања лијекова требало да затраже савет од доктора или бабице", тврди она.

“Сматрамо да је изузетно важно да трудницама буде доступно више стручних савета“, закључила је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана