Ланене сјеменке супернамирница за сваки дан

Г.С.
Ланене сјеменке супернамирница за сваки дан

Ако сте поборник здраве исхране онда су вам сигурно већ позната сва добра својства ланених сјеменки. Можете их додати у ваше омиљене оброке, а ми вас подсјећамо на све оне бенефите које можете извући из ових чудотворних сјеменки.

Ланене сјеменке су богат извор тиамина, рибофлавина, пиридоксина, фолне киселине, пантотенске киселине, те ниацина. Садрже и бројне минерале – бакар, магнезиј, манган, фосфор, селен, жељезо, калциј и цинк, што довољно говори о изнимном богатству љековитости.

Посебно је важно истакнути да је лан и одличан извор алфа-линоленске киселине из које се сложеним биохемијским процесом добију омега-3 масне киселине које вишеструко повољно дјелују на организам, ублажавајући упале и бол везану за артритис, остеопорозу, мигрену.

Омега-3 масне киселине такођер имају утјецај на снижавање високог крвног притиска и холестерола, а поједине студије показују да позитивно може утјецати и на дијабетес.

Лан се с правом може сврстати у супернамирнице јер његово богатство омега-3 масним киселинама надилази и рибље уље,  а и одличан је антиоксиданс, стога не чуди да има моћ да поправи и женску хормоналну слику.

Вјерује се да дневно узимање кашике сировог, нерафинираног ланеног уља, добијеног хладним поступком тијештења, преливеног преко пола шољице немасног свјежег сира може спасити живот, стога нема разлога не дати му шансу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана