Лампа која ће промијенити начин на који дишемо

Agencije
Лампа која ће промијенити начин на који дишемо

​Јединствена стона лампа, са интересантним технологијама, има за циљ да побољша наше окружење на много начина.

Puripot AirLamp, која је дјело корејске стартуп компаније, садржи у себи две иновативне технологије – текстилни филтер базиран на полиестеру са мета TiO2 фотокатализатором и титанијум диоскид фотокатализаторску технологију, са циљем уклањања штетних VOCs, вируса, бактерија и финих честица прашине.

Дакле, поред главне функције емитовања свјетлости и стварања амбијента, ово малено чудо такође чисти наше окружење и даје нам прилику да удишемо квалитетнији ваздух.

Ваздух који циркулише кроз њу, прво се чисти кроз не-фотокатализаторски филтер титанијум-диоксида са прелазним металом. Према компанији, овај филтер чак 50 % боље уклања честице прашине у односу на уобичајене ХЕПА филтере. Перформансе ове лампе се неће погоршати чак ни након вишесатне употребе, али је повремено прање потребно, како би се отклонила сакупљена прашина. Како кажу из компаније, њен филтер је дуготрајан и неће му бити потребна замјена.

Ваздух се по други пут чисти уз помоћ фотокатализатора од титанијум диоксида, који реагује на 460 nm видљиве светлости. Он производи тренутне хидроксилне радикале који разграђују VOCs, уништавају молекуларне везе и побољшавају ефикасност чишћења ваздуха.

Цијена ове лампе још увијек није објављена, с обзиром на то да је она тек прије неколико дана дебитовала на ЦЕС 2020 изложби, гдје је уједно освојила ЦЕС Инноватион Аwард награду у категорији паметних кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана