Кутија цигарета дневно мозак остари за 11 дана

klix.ba
Кутија цигарета дневно мозак остари за 11 дана

Старост мозга је мjера здравља мозга, а на то негативно утиче алкохол, показало је једно од највећих истраживања.

С временом, свакодневно испијање мало веће дозе алкохола од препоручене може убрзати процес старења мозга, показала је нова студија. Иако су и прошла истраживања дала сличне резултате, сва су била спроведена на мањим групама људи или на мишевима. Ново истраживање истраживача са Универзитета Јужна Калифорнија нуди свеобухватнију процijену јер је у скенирању људског мозга учествовало 17.308 испитаника.

Тим истраживача открио је да за сваки грам алкохола који се дневно конзумира годину дана, мозак остари за седам и по дана. Просjечна лименка пива или чаша вина садржи 14 грама алкохола. Људи који су пријавили да пију сваки дан годину дана, имали су просjечно 0,4 године старији мозак од људи који нису пили свакодневно.

Пушење је имало још јачи учинак. Тим је открио да онима који пуше кутију цигарета дневно током годину дана, мозак остари за 11 дана.

Компјутерски прорачун

Научници су искористили 30 одсто снимака мозга људи између 45 и 81 године како би "научили" компјутере који скенирају мозак процијенити колико старо мозак изгледа. Затим су упоредили процjене компјутера о старости сваког мозга са стварном старошћу особе и њиховим личним извjештајима о томе колико алкохола и дувана уносе дневно како би утврдили утичу ли алкохол и дуван на старење мозга.

Упоређујући резултате с осталих 70 одсто прегледа, открили су да што више пијете и пушите, већа је вjероватност да имате мозак старији од стварне старости.

Луцина Удин, директорка Катедре за когнитивне и бихевиоралне неуронауке на Универзитету у Миамију, која није била укључена у истраживање, рекла је за Инсидер да је употреба алгоритма оно што резултате ове студије чини тако упечатљивим.

"За слична истраживања, раније бисмо скенирали 20 или 40 испитаника, ако бисмо имали среће. Ово је највећи узорак који смо икада видели. Старост мозга је у основи мjера здравља мозга", каже Луцина.

Шта је са срцем?

Будући да је узорак тако велики, научници могу постављати питања која се односе на цijелокупну популацију, а не на неколико десетина људи.

Водећи аутор студије Артур Тога рекао је да је разлика од 0,4 године статистички значајна, и да је закључак да свакодневно конзумирање алкохола може бити штетно за мозак. С друге стране, многи људи који су доживјели и 100. годину живота, а изгледају као да су отпорни на деменцију, признају да конзумирају алкохол с времена на вријееме. Штавише, недавно истраживање с Харварда установило је да умјерено конзумирање алкохола може имати и корисних учинака за срце.

"Ако пијете алкохол, врло је важно пити одговорно, а не прекомјерно. Важно је и фокусирати се на здраву прехрану, одржавање здраве тјелесне тежине и вјежбање, као и да не пушите. Ако не пијете уопште, не морате ни почињати", каже др Кјуи Сун, коаутор истраживања с Харварда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана