Крема са вазелином, лак, гумене рукавице... шта све дерматолози никад не би ставили на кожу?

Срна
Крема са вазелином, лак, гумене рукавице... шта све дерматолози никад не би ставили на кожу?

Брига о рукама почиње сапуном и водом, али ту дефинитивно није крај добре његе руку

Дерматолози су открили које ствари никада не би ставили на своје руке, и то с врло добрим разлогом.

Антибактеријски сапун

"Кад нисам на послу, избјегавам средства за дезинфекцију руку која садрже триклозан јер постоји ризик од повећања раста бактерија отпорних на више лијекова - такозваних супербубица. Триклозан такође може да изазове значајну иритацију коже и сувоћу код многих. Шта користити умјесто тога? Цетафилни сапун", каже Мајкл Хенри, дерматолог из Центра за ласерску и кожну хирургију Њујорка.

Маникир у козметичким салонима

"Избјегавам лакирање ноктију. Ђелимично је разлог то што се често срећем с осипом изазваним лаком за нокте", истиче Лорел Гирти.

Гумене рукавице

"Носила сам рукавице од латекса током година радећи истраживања, сада их избјегавам јер је латекс велики алерген. Иако никад нисам развила алергију на латекс, она је чешћа код људи који су редовно носили такве рукавице. Рукавице не носим ни док перем суђе - постоје многе алтернативе", сматра Дофин Ли.

"УВ свјетло које долази од сунца или лампи за нокте узрокује кумулативно оштећење ДНК коже и може довести до прераног старења, па чак и рака коже. Ако желите да утврдите разлику узмеђу унутрашњег и спољашњег старења на вашој кожи, само упоредите кожу на вашим грудима и лицу. Кожа је исте старости - разликује се само у количини излагања сунцу. Дакле, за оптимално здравље коже носим крему за сунчање широког спектра СПФ 30+ 365 дана у години", каже Фејн Фреј.

Креме за руке с вазелином

"Не користим креме за руке с вазелином јер су превише масне. Умјесто тога одаберем нешто с глицерином - то је супер хидратантно, али није масно, тако да можете одмах да наставите да користите руке", саветује Дебра Џелимен, а преноси хрватски Индекс.

Ланолин

"Избјегавам креме за руке с ланолином који се добија из уља овчје вуне. Повезан је с алергијским контактним дерматитисом код 2,3 одсто људи, укључујући и мене; руке ме пецкају и оставља кожу црвеном и надраженом, посебно када је сува и испуцала, а кожна баријера угрожена", објашњава Ципора Шејнхаус.

Гел нокти

"Трајни лак, као и поступак његовог уклањања, исушује и оштећује плочу нокта, што доводи до стањивања, слабљења, цјепања и ломљења ноктију. Његово коришћење с времена на време је сигурно, али стављање нових гелова сваке две недеље није идеално за ваше нокте. Иако остављају слику савршених ноктију и до две недеље, вашим ноктима не чине никакву услугу", каже Циппора Шејнхаус.

Детерџент за прање посуђа

"Јаки детерџенти и сапуни - попут оних за прање посуђа - извуку драгоцјене липиде коже и оштећују кожну баријеру", сматра Синтија Бејли.

Традиционално дезинфекцијско средство

"Избјегавам традиционални дезинфицијенс за руке јер је то углавном алкохол и може јако да исуши кожу. Умјесто тога радије перем руке хидратантним сапуном или користим средство за чишћење руку које има хидратантну подлогу", каже Сузан Бард за магазин Хелти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана